El premi al millor panettone tradicional del món del 2024 al concurs internacional Copa del Món del Panettone ha recaigut en el forner i pastisser barceloní Tonatiuh Cortés aquest cap de setmana a Milà. La ciutat és bressol d’aquest dolç de Nadal famós a nivell internacional. Pasquale Pesce i Maurizio Sarioli, de dues pastisseries italianes, han completat el pòdium.
El millor panettone del món es fa a Catalunya
Durant el Gastronòmic Fòrum de Barcelona la capital catalana ja es va endur el reconeixement dels dos millors panettones de l’Estat, i ara manté el llistó alt del panettone que fan els pastissers barcelonins. Tonatiuh Cortés ofereix el seu producte al forn de pa Suca’l, que disposa de 3 locals (c/ Rosselló 112, c/ Fluvià 113, plaça del Mercadal, 36). En declaracions a TV3, el guanyador ha manifestat la seva sorpresa i el seu estat “en xoc“. “Sempre havia vist molt llunyana la copa del món a Itàlia, perquè sempre havien guanyat els italians. Guanyar el primer premi està fora de tots els pronòstics, és una cosa molt forta”, ha dit.
Cortés és un mexicà establert des de fa anys a Espanya i ha superat als favorits italians en la categoria tradicional amb una recepta de panettone que fa anys que perfecciona des del seu obrador a Barcelona. El pastisser va néixer el 1980 i estudiant la flauta de bec va venir a Barcelona per aprofundir en la música medieval. A més de l’art musical, ha practicat l’art culinari a la ciutat comtal. El 2019 va aconseguir el premi al millor panettone d’Espanya i el novembre de 2021 el 8è lloc a la Coppa del Mondo Del Panettone celebrada a Lugano.
Barcelona, ciutat de panettones
Altres guardons catalans destacats són: els pastissers Toni Vera (Pastisseria Canal, Barcelona) i Felipe de Santa Cruz (Madeleine by Ferrieres, Barcelona) van triomfar la setmana passada per sobre dels més de 70 participants per obtenir el títol de millor panettone artesà de l’Estat i millor panettone artesà de xocolata de l’Estat. En edicions anteriors havien guanyat: Daniel Jordà, de Panes Creativos, i Eric Ortuño, de L’Atelier (2022); Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021); Xocosave (2020); Cloudstreet (2019); Ochiai (2018); Oriol Balaguer (2017); i Dolç Par Yann Duytshche (2016).