La vuitena edició dels premis al millor xef es va celebrar ahir per primer cop Dubai. En un espectacular esdeveniment, el català Albert Adrià es va endur la segona posició del rànquing mundial, en el premi important del món atorgat als cuiners. En primer lloc, i guardonat com el millor cuiner del món, s’ha situat Rasmus Munk, del restaurant Alchemist (Dinamarca).
The Best Chef Awards: Albert Adrià, segon
Els premis d’aquest any han reconegut 550 xefs de 61 països, convertint l’acte en l’edició més gran fins ara, convertint Dubai com a capital culinària. Famós pel seu enfocament avantguardista, el treball de Munk a Alchemist fusiona elements teatrals amb cuina i innovació, oferint una experiència immersiva que l’ha elevat al primer a nivell internacional. Per la seva banda, el jurat ha reconegut la l’experimentació culinària que representa Adrià, qui continua creant a Enigma, on treballa combinant la narració amb una tècnica innovadora, consolidant la seva influència en la gastronomia.
En tercera posició, Eric Vildgaard, del restaurant Jordnær (Dinamarca), conegut pel seu compromís amb la sostenibilitat i la puresa, i creador de plats exquisits realitzat amb ingredients nòrdics locals. Així, el madrileny Dabiz Muñoz ja no és el millor xef del món -número u el 2023-, mentre que Albert Adrià manté el segon lloc al que ja va arribar l’any passat.
Els catalans premiats
Més enllà de la segona posició d’Adrià, hi ha altres cuiners i restaurants de Catalunya de renom importantíssim. Les catalanes Fina Puigdevall i Martina Puigvert, del restaurant Les Cols, a Olot, han estat guardones a la llista dels millors cuiners de tot el món. El cuiner del millor restaurant del món, Oriol Castro (Disfrutar, Barcelona), Javier i Sergio Torres (Hermanos Torres, Barcelona), Paco Méndez (COME, Barcelona), Paolo Casagrande (Lasarte, Barcelona), Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) i Rafa Zafra (Estimar, Barcelona).
Llista de premis mundials
Altres trofeus lliurats són els següents:
- La millor (R) Evolució: Albert Adrià, Enigma (Catalunya)
- El millor pastisser: René Frank, Coda (Alemanya)
- La millor nova entrada: Mei Kogo, Sushi-Meino (Japó)
- El millor terroir: Jaime Rodríguez, Celele (Colòmbia)
- La millor ciència: Ángel León, Aponiente (Espanya)
- El millor art culinari: Julien Royer, Odette (Singapur)
- La millor NextGen: Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Itàlia)
- La millor experiència d’un àpat: Vaughan Mabee, Amisfiled (Nova Zelanda)
- La millor creativitat: Paco Méndez, Come Restaurant (Catalunya)
- El millor a Dubai: Himanshu Saini, Trèsind (Emirats Àrabs Units)
- El més votat pels professionals: Ana Roš, Hiša Franko (Eslovènia)
- Els millors orígens i futur: (1) Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (Emirats Àrabs Units) (2) Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (Emirats Àrabs Units)