A dpagès és una de les poques granges certificades de producció ecològica a Catalunya. Fundada el 2014 i situada al municipi d’Olius al Solsonès, conforma una explotació de porc negre enfocada a la qualitat.
Els seus impulsors, la Marta i el Martin, dos joves enginyers agrònoms amb una forta convicció de producció sostenible, responsable i allunyada al màxim de la producció agroalimentària industria van seguir el seu somni de fer un gir en la qualitat porcina de Catalunya, molt arrelada a la nostra tradició.
En el seu projecte, van voler innovar en el tema de la raça i van buscar-ne una que pogués aportar valor. Per això van triar la raça de porc negre gascó, autòctona del sud de França, en perill d’extinció i emparentada genèticament amb el porc català, ja extingit.
Es tracta d’una espècie d’una altíssima qualitat, ja que la seva quantitat de greix fa que la carn sigui més gustosa.
Actualment, a la granja compten amb 50 mares en cicle tancat, és a dir, s’hi allotgen les mares i totes les seves cries fins al final de l’engreix. I després seleccionen les millors filles per a ser futures mares, de tal manera que treballen la seva pròpia línia genètica amb resultats de raça excel·lents.
Les particularitats de la granja ecològica
La granja està totalment oberta a l’exterior amb corrals interiors i pati exteriors. Els animals sempre disposen de llibertat de moviment i mai se’ls tanca en gàbies. Fins i tot les truges pareixen en llibertat, fet que els permet desenvolupar les conductes naturals més innates, i això afavoreix el bon desenvolupament del part i l’atenció que reben els garrins.
El terra que trepitgen els porcs és sempre amb jaç de palla, que es renova constantment per garantir el seu benestar i contribuir a un ambient molt més agradable, net i proper a les condicions naturals de cria.
Com no han instal·lat calefacció, el bestiar gaudeix de les estacions naturals segons l’època de l’any. I per menjar, reben farina ecològica i farratge.
Comercialitzen producte fresc com la botifarra, el llom, el filet o el secret; curats com la llonganissa i el fuet, i cuits com el bull blanc, el negre, el de la llengua, salsitxes de Frankfurt ecològiques, carn magra, pernil dolç, bacó.