La història de la recuperació del pollastre local del Prat o pota blava està estretament vinculada a la Granja Torres d’aquest municipi proper a la capital catalana.
Fa més de 30 anys que Manel Torres va començar amb aquest projecte construint la granja i promovent la creació del Consell Regulador de la IGP Pollastre de la Raça Prat. La granja va anar experimentant un creixement que l’ha portat a ser el principal i únic productor d’animals d’aquesta raça.
L’animal presenta un plomatge ros fosc, unes potes característiques de color blau pissarra i destaca el vermell viu de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i el bec fosc.
A partir de la seva criança a l’aire lliure, el pollastre de pota blava es caracteritza pel seu sabor intens i per una textura única que el converteixen en una au d’alta qualitat gastronòmica.
Una criança molt cuidada
Els pota blava requereixen d’unes condicions de criança per garantir el seu segell de qualitat. Així, els pollets s’han de criar a terra, amb una densitat màxima de vuit animals per metre quadrat de superfície interior i l’alimentació està basada en un 65% de cereals, sense engreix excessiu ni altres elements com greixos animals, sense factors de creixement, ni antioxidants. A més, el cicle de vida de cada animal no pot ser inferior a 5 mesos, arribant a 6 mesos en el cas dels capons.
A banda, els controls de qualitat són constants, amb revisions periòdiques i inspeccions del pinso per garantir la tendresa i la a melositat de la carn i la no acumulació de greix.
La Zona Geogràfica Protegida de la raça de Pollastre i Capó del Prat només es produeix a la plana del Delta del Llobregat, a només 9 municipis: Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló.
Montse Torres segueix la nissaga de la família i és ara la responsable de la Granja Avícola Torres, amb un equip jove i dinàmic que assegura el futur el projecte. Està implantant noves tècniques de producció i d’elaborats a partir del pollastre del Prat. A més, és la Presidenta del Consell Regulador de la IGP Pollastre i Capó del Prat.