Al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ubicat al Raval del poble de Mura venint de Rocafort, hi ha el Molí del Mig del poble de Mura, un edifici protegit com a bé cultural d’interès local. La primera referència del molí data de 1056 i es va mantenir actiu fins a mitjans del segle XX. Durant els segles XVIII i XIX, la producció agrícola era majoritàriament de blat i de vinya, fet que va comportar la modernització de l’antic molí de gra, que va incorporar una premsa per obtenir vi i oli.
El Molí del Mig és el lloc on viuen el Pere Fabrés i el seu fill que es diu igual. Als baixos hi podem trobar: molí de farina, molí escairador de blat de moro i trull d’olives, dinamo productora d’electricitat, cups per l’oli, premsa per a vi i oli. Tot en bon estat de conservació i funcionament, fa funció de museu que es pot visitar en els horaris fixats, i també a hores convingudes.
Un productor d’oli
Pare i fill es dediquen a la producció d’oli d’oliva verge extra ecològic. Extret d’oliveres centenàries i de varietats autòctones de la comarca del Bages, veres i verdals.
Tenen cura de set hectàrees d’oliveres, on cultiven tant la varietat bagenca Corbella com la que arriba des del Vallès Oriental, la verdal.
L’oli del Molí és d’un sabor i una qualitat excepcional, ideal per acompanyar una bona amanida o, naturalment, un pa amb tomàquet.
L’hort del molí
És a la temporada d’estiu quan els Peres tenen una dedicació especial als horts que hi ha pels volts de la casa. Amb més de 50 anys d’experiència en l’agricultura, la generació actual del Molí del Mig es dedica al cultiu i distribució d’horta i verdura de temporada. La seva especialitat són productes emblemàtics de Mura i la comarca del Bages com el tomàquet rosa i albergínia blanca.
Els podem tastar als restaurants del poble. O bé directament, collits de la planta. Si voleu gaudir dels millors moments que té qualsevol hort, podeu anar a collir vosaltres mateixos els tomàquets i altres verdures.