Ara mateix podem trobar mandarines ben dolces als mercats i fruiteries del territori. Posem el focus en les clementines de les Terres de l’Ebre, que destaquen per la seva intensa dolçor.
Les condicions climàtiques del Delta de l’Ebre el converteixen en un territori ideal per al conreu de cítrics. Especialment, les clementines de la zona tenen una increïble qualitat, que ha fet que obtinguessin el l’etiqueta d’indicació geogràfica protegida (IGP). Aquesta certificació inclou les mandarines de les varietats clementina fina, hernandina i clemenula.
La clementina del Delta de l’Ebre és un híbrid de la mandarina comuna i la taronja amarga per a fer-la més gustosa i dolça. Té un marcat color taronja a la pell, que és menys espessa i més elàstica. Sobretot, en destaca la seva dolçor i que és més sucosa que la mandarina comuna. A més, el període de maduresa dels fruits és molt prolongat en el temps.
Es cultiva amb sistemes integrats a les comarques del Baix Ebre i del Montsià. El seu extens calendari de temporada va d’octubre a maig.
Respecte a les seves propietats nutricionals, aporta menys quantitat de vitamina C que altres cítrics, però segueix essent-ne una font excel·lent. Aquesta vitamina té un poder antiinfecciós, ja que estimula la formació d’anticossos. Conté una proporció elevada de carotenoides, antioxidant formidable. Per als esportistes, resulta una bona opció per recuperar els minerals i els líquids perduts després de l’activitat física i minimitza el risc de lesions.
Mandarina fina
La mandarina fina és la varietat pura. Tant la mandarina hernandina com la clemenules provenen per mutació de la mandarina fina.
De mida mitjana o petita, mostra una forma variable i té una base generalment arrodonida. Presenta una polpa de color taronja intens, molt suc, forta i agradable aroma i entre 8 i 12 grills per fruit.
Mandarina hernandina
Madura entre 50 i 60 dies després que les primeres mandarines fines i, encara que la seua coloració és intensa, no arriba a completar-se i queda una aurèola lleugerament verda al voltant de la zona estilar.
Procedent de mutació espontània de la mandarina fina, produeix un fruit de mida mitjana i forma lleugerament aplatada. Te una polpa de color taronja intens, de textura tendra i sabor molt agradable que es desfà amb facilitat sense deixar residus en menjar.
Mandarina clemenula
Resulta de la mutació espontània de la mandarina fina. Presenta un Fruit de mida gran, de color taronja intens. La seva forma és arrodonida o lleugerament aplanada i la polpa de color ataronjat vermellós, no deixant residus en menjar. Produeix un suc de molt bona qualitat i molt ben compensat.