A Catalunya, com a Europa la cura de l’alimentació i mantenir una vida saludable ha conquistat bona part de la població. Tant és així, que es viu una tendència a l’alça de les persones que es converteixen en vegetarianes. Inclouen en la seva dieta únicament productes vegetals i exclouen els que tenen origen animal. No obstant, dins del vegetarianisme descobrim diferents variants, entre elles la cuina raw que avui coneixerem.
La cuina raw també es coneguda com alimentació viva
Dins del vegetarianisme trobem corrents com el flexitarianisme o el veganisme. Possiblement són una de les menys restrictives, sobretot si la comparem amb el crudiveganisme. Justament aquesta és la dieta a la que fa referència la cuina raw i que cada vegada té més presència entre la població catalana.
Es tracta d’una tendència “foddie” que promou el consum des aliments en el seu estat natural, és a dir, crus. Per tant, només es poden consumir vegetals i que no s’hagin cuit a una temperatura major als 48 graus.
Sense cap mena de dubte, aquesta corrent és un gran repte per la gastronomia i els cuiners que la segueixen. Ara bé, tot i les restriccions que exigeix la cuina raw, els cuiners seguidors d’aquesta tendència han presentat receptes amb elaboracions ben saborosos. Per aconseguir-ho, han hagut d’exprimir la seva creativitat, enginy, imaginació i fins i tot, fantasia. Algunes de les tècniques que més utilitzen són la deshidratació, el liquat i el marinat.
L’espremedora i la liquadora són dos dels imprescindible del crudiveganisme
A Barcelona podem trobar el Café Blueproject, un restaurant que compleix totes les condicions per considerar-se “raw food”. A més, també cuina amb productes ecològics i de proximitat. Des del restaurant ens expliquen “mentre que algunes receptes d’aliments crus requereixen molt processament i preparació, altres requereixen poc o res. És el cas d’una amanida o fruita fresca”. Apunta que per un seguidor de la cuina “food” és imprescindible que disposi d’una liquadora i un processador d’aliments, a més d’un espremedora i un deshidratador. Anima també a que adaptin la dieta als productes de temporada i sempre que es pugui, d’origen ecològic.