Fruit de la palmera datilera, el dàtil procedeix de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. A Elx i a la regió murciana també se’n produeixen d’excel·lent qualitat. De textura enganxifosa i amb un nivell alt de sucres, els hidrats de carboni són el component més abundant d’aquest fruit.
El dàtil es compón pel 60% d’hidrats de carboni
Concretament, el contingut d’hidrats de carboni està en el 60%. L’alt contingut en hidrats de carboni fan del dàtil un aliment especialment indicat per a les persones que fan grans esforços i esportistes que necessiten d’una aportació extra d’energia.
Aquestes característiques, fan del dàtil un aliment força calòric, amb una aportació de prop de 300 calories per cada 100 grams consumits.
Molts hidrats i poca aigua
Paral·lelament, el contingut en aigua és reduït, ja que es tracta d’un fruit que aquí el consumim un cop ha estat asssecat a la mateixa planta. Aquest procés d’assecament fa, lògicament, que el contingut en aigua disminueixi.
En altres països, també es consumeix sense assecar i és el que s’anomena ‘pa del desert’. De fet, pel fet de ser tan altament nutritiu, el dàtil constitueix un aliment molt important en moltes regiond del nord d’Àdrica i del sud-est asiàtic.
A la vegada, l’aportació protèica és pobre; mentre que hi inclou altes quantitats de potassi, de calci i magnesi.
Quant a contingut vitamínic, hi són presents betacarotens i vitamina B3, però no en altes quantitats.
Betacarotens, Vitamina B3 i fibra
D’entre els components del dàtil, també hi trobem fibra, un component que no aporta cap nutrient però que resulta imprescindible per al bon funcionament del trànsit intestinal, a la vegada que fa funció d’equilibri del colesterol a la sang.
Com podem veure, el dàtil és un aliment amb moltes qualitats, tot i que hem de ser conscients de l’alt nivell energètic quan el consumim. Com sempre, en la mesura està la clau.