Al terme manresà de Viladordis hi ha l’única granja de Catalunya que cria i comercialitza colomins. Es tracta d’una explotació familiar a mans de la família Tatjé, dedicats a la cria de coloms. Disposen de dos colomars on hi ha unes 170 parelles que ponen i tenen les cries.
Cada setmana en sacrifiquen una cinquantena que van a parar als millors restaurants de Catalunya, entre els quals, el Celler de Can Roca de Girona.
Al capdavant de la granja està Joan Tatjé un pagès de Manresa, dels de tota la vida. Conegut sobretot per la seva llarga trajectòria a Unió de Pagesos, reivindicant la dignitat d’aquest ofici i de la cura i pervivència del territori.
Tot i que està en edat de jubilar-se, encara continua al peu del canó, traspassant les regnes al seu fill Marc. El Marc s’encarrega de menar el tractor per les més de cent hectàrees que tenen entre Manresa i Cabrianes. I també qui porta les vaques que pasturen.
En Joan continua la seva tasca diària, a Viladordis, tenint cura dels conills i els colomins.
Liderant un canvi generacional
En Joan, als seus inicis de pagès es dedicava a l’engreix de porcs i de vedells, com el seu pare. Però va emprendre una activitat més respectuosa amb el veïnat, iniciant la cria de conills.
Sempre ha estat partidari d’una cria de qualitat, amb una alimentació cuidada, composta d’alfals, blat i ordi, un creixement lent i un respecte pel benestar animal.
Reconeguts restaurants de la comarca inclouen el seu producte a la carta i també per les millors carnisseries de la zona. A més, distribuiexen a SuperCoop Manresa i també al mercat Arrels.
Colomins d’alta gastronomia
La segona aposta innovadora del Joan va ser la cria de colomins. És una carn poc demandada a les cases catalanes, però per la seva excel·lència i escassedat, molt buscada pels restaurants d’alta cuina.
De fet, aquesta idea va sorgir de l’Oriol Rovira, un dels xefs del restaurant Els Casals, a Sagàs ja fa tretze anys. Abans, els colomins els portaven de Navarra o França. I en Joan va donar forma al projecte. Primer van anar a França, a Brest, “a veure una explotació exclusivament de colomins”. A França hi ha més tradició de manejar colomins, i “ho treballen molt bé”, explica. A Espanya, hi ha cria de colomins a Castella, “però no són colomins tan afinats com els d’aquí”.
Ara, les millors cartes fan honor al segell de Viladordis: trilogia de colomí de la família Tatjé, colomí de la família Tatjé rostit amb polenta, colomí de la família Tatjé sobre terra d’olives negres o colomí rostit de cal Tatjé amb albergínia, tomàquet i anxoves, son alguns dels plats de volada que recullen les excel·lències dels colomins pujats pel Joan.