Des de fa anys escoltem la paraula Denominació d’Origen, un terme estès per tot el món diferenciant les qualitats i procedències dels productes. Però sabem realment que és? I quantes en tenim a Catalunya?

Que és i per què serveixen les DO

És considerat un sistema de qualitat per a qualsevol producte agroalimentari, des de begudes com el vi, fins a productes agroalimentaris com el formatge. Tots ells són productes de qualitat diferenciada i per tant protegit.

L’origen de les DO va néixer a Europa per a un control de qualitat de les tradicions vinícoles del món, on moltes zones aptes per la seva producció van decidir convertir-se en productors de vi, disposat de les terres, les vinyes i un clima idoni. D’aquesta forma, anys enrere es va decidir aplicar aquest sistema per a protegir la cultura vinícola d’aquestes àrees.

I la DO de Catalunya?

En el territori català podem trobar fins a 12 Denominacions d’Origen que engloba gran part dels municipis productors de vins. És considerada una de les DO més rica quant a varietats de raïm, tenint un total de 33 varietats de raïm, 16 varietats de raïm blanc i 17 varietats de raïm negre. Donant a Catalunya d’una amplia opcions de vins.

DO Catalunya

Aquesta denominació compren tot el territori català i va sorgir amb la idea de garantir, protegir i definir la qualitat dels productes vinícoles catalans i per augmentar les opcions de comercialització dels seus productes.

DO Cava

Essent Sant Sadurní d’Anoia una de les capitals del cava, aquesta denominació de vi escumós elaborat amb Macabeu, xarel·lo i Parellada engloba diferents cellers artesanals fins a grans caves.

DO Alella

Ubicat al Maresme, aquesta denominació de petites i recòndites vinyes lluiten per la seva supervivència de l’expansió de l’àrea urbana. Els vins d’Alella van ser reconeguts des de l’època romana i actualment s’exporten a totes les parts del món.

DO Conca de Barberà

Una comarca amb molta tradició vinícola, coneguts com la catedral del vi, gaudeix d’un microclima mediterrani d’influència continental, donant grans disparitats de temperatura de la nit al dia que dota als seus vins d’una frescor única.

DO Costers del Segre

Aquesta denominació la trobem en terres lleidatanes, està format per set territoris de sol calcari i clima mediterrani que dóna lloc a una terra ideal per conrear la vinya.

DO Empordà

En un marc de bellesa inigualable, la Costa Brava a més de comptar d’un gran patrimoni de petits poblets pescadors neixen uns vins marcats pel Cabernet.

DO Montsant

Coneguda com una de les DO més importants que compta amb 53 cellers, des dels més grans fins als més petits, nascut en un clima de contrastos atorguen un vi negre de Garnatxa i Carinyena excepcional.

DO Penedès

De totes les DO és la més productiva i es troba proper a la capital catalana. Ubicat entre les platges de Sitges sorgeixen vinyes de Xarel·lo, Parellada i Macabeu per crear caves i vins.

DO Pla de Bages

Les vinyes d’aquesta denominació estan protegides per la muntanya de Montserrat reconeguts pel seu vi negre amb varietat de merlot, sumoll i cabernet sauvignon. Sense oblidar que també podem gaudir de vi blanc de picapoll donant un vi distintiu anomenat amb el mateix nom.

DOQ Priorat

Destacable per ser una regió muntanyosa creixen les vinyes entre pedra pissarra per donar al vi un gust de prestigi internacional.

DO Tarragona

Zona productora de vi des de l’època dels romans gràcies al seu clima suau i la seva proximitat al mar. Aquestes característiques donen al vi DO Tarragona d’un gust suau, fresc i mediterrani.

DO Terra Alta

La denominació de Terra Alta compta amb una tradició mil·lenària en la producció de vins i produeix el 90% de la Garnatxa Blanca.