El vermut és una beguda alcohòlica a base de vi, generalment blanc, aromatitzat amb herbes i espècies.
Entre els més populars el sec, el blanc i el dolç són els més abundants. En els darrers anys s’ha utilitzat molt per a la realització de còctels on poder barrejar aquest destil·lat amb altres begudes i sucs, aportant nous sabors una mica més exòtics.
El seu orígen se situa al Nord d’Itàlia, i ve de la mà de l’Antonio i el Beneditto Carpano, l’any 1786. Aquests dos germans van agafar vi moscatell i el van barrejar amb caramel, alcohol, sucre i algunes herbes aromàtiques. Amb el temps, el vermut es va popularitzar a Europa i Amèrica, i es va convertir en una beguda popular per a acompanyar menjars i còctels.
A Espanya, els vermuts més antics són el “vermut Saenz” fet a Huelva i el “Punt e Mes” a la zona de Reus, ambdós datats de 1870.
El maridatge del vermut és molt versàtil, ja que el seu sabor amarg s’adapta bé a una varietat de plats. Es recomana maridar amb tapes salades i aperitius, com poden ser olives, pernil o formatge, o bé amb dinars on el peix i el marisc hi siguin presents.
A Espanya, hi ha un gran costum de fer l’aperitiu abans de dinar el plat principal, sobretot durant els dies de festa dissabtes o diumenges. Així doncs, començarem aquest llarg àpat amb un vermut fresc, que bé pot ser blanc o sec. És l’ideal per maridar perfectament amb olives, tota mena de mol·luscs en llauna, com les cloïsses o els musclos, ja que potencien magníficament el sabor del vermut.
Queda ben combinat amb els calamars a la romana, amb diversos tipus de formatges i diversos tipus d’embotits.
En segons plats
Tot i que els segons plats solen ser més contundents, alguns amants dels vermuts blancs prefereixen combinar el plat amb aquesta beguda, sobretot si hi ha marisc o peix, ja que el seu sabor, més aviat suau, també combina perfectament amb aquests plats.
A les postres
Les postres van molt bé amb els vermuts dolços, de color més fosc. Ho podem combinar amb fruites, com les taronges o la llimona; els fruits secs; i fins i tot amb un fi pastís de xocolata i nata.