Els calamars a la romana són molt famosos a Espanya, sobretot a Madrid, la capital. Allà, es considera com una de les tapes més emblemàtiques per excel·lència. No pots marxar d’allà sense menjar-te un entrepà d’aquests. I és que, el seu sabor i singularitat els ha popularitzat que els ha convertit com una tapa o inclòs un plat per a menjar, sobretot a l’hora del dinar.
Calamars a la romana són un símbol de país
Es coneix que, els calamars s’usaven com a substitutiu i permetien alimentar a la població més desfavorida. L’arribada del ferrocarril a la ciutat va permetre l’introducció del peix a la ciutat, fet que va permetre que el calamar també arribés. Per això, proposem fer la recepta de calamars a la romana i a més la quadratura del cercle completament, un entrepà de calamars.
La recepta dels calamars a la romana
Ingredients per a 4 persones
- 4 calamars o 500 gr d’anella de calamar (FRUITS DE LA MAR)
- 2 ous
- 100 ml de llet
- 100 gr de farina
- 1 llimona
- 1 fulla de llorer
- oli
- sal
Elaboració de la recepta
Primer de tot, cal netejar i tallar els calamars. També tens l’opció de comprar-los ja tallats en forma d’anella, com és la seva forma habitual. Un cop tallat, cal procedir a maridar les anelles i afegim la llimona, doll d’oli i la fulla de llorer als calamars. Després de maridar, tocar reposar, i ho deixem uns 30 minuts de rellotge.
Mentrestant, cal anar preparant l’arrebossat i la seva barreja per tenir-ho a punt. Farem un tipus orly, per tant, barregem les gemmes dels ous amb la farina i reservem les clares. Afegim la llet i ho removem bé. A part batem les clares a punt de neu i afegim a poc a poc, perquè no es baixin, a la mescla de farina, gemmes i llet.
Deixar reposar 30 minuts
Passada la mitja hora de repòs del marinat dels calamars, s’ha de remoure diverses vegades. Els escorrem bé i els afegim a la pasta orly. Ara, en oli bé calent i abundant, fregim els calamars fins que resultin daurats. Ja només queda menjar els calamars a la romana amb una mica de llimona i els mengem en forma de tapa.
Si volem parlar de variants, podem menjar els calamars entre pans, és a dir, en forma d’entrepà, tal com es fa a Madrid. Allà, hi ha infinites varietats de bocates amb aquest aliment com a protagonista de la carta. En pots veure sols, amb maionesa, salsa brava, allioli, amb ensalada russa, etc.
Tradició culinària
No t’oblidis de la cervesa. És la millor manera de maridatge per a complementar aquesta tapa o plat, depèn de la quantitat i la gana que tinguis. El millor lloc per degustar aquest plat, sens dubte, és la Plaza Mayor de Madrid, que n’és l’origen de tot. No obstant, els calamars a la romana en pots menjar a tot arreu. On emana aquesta tradició de la capital espanyola?
La tradició del l’entrepà de calamars a Madrid es remunta a temps de la reforma catòlica. Durant la quaresma, els catòlics estaven privats de menjar carn, tal com passa en l’actualitat però amb menys rigidesa. Per tant, la carn era substituïda pel peix.
Aleshores, transportar el peix a les zones de l’interior d’Espanya era bastant complicat, ja que el transport i molt lent, pel qual, el menjar arribava sempre en mal estat. Per aquesta raó, l’any 1739 es van demanar permisos especials per a portar marisc i peix des del nord d’Espanya. Gràcies aquest permís, el peix arribava molt més ràpid i amb millors condicions a la capital i, per tant, més gent el podia consumir.
El seu baix cost va permetre popularitzar el calamar com a alternativa per a les classes més baixes per a substituir d’altres aliments més cars. A més, se’ls arrebossava i això el convertia en un menjar bo i barat. Així mateix, un producte molt accessible per als joves amb pocs diners que buscaven quelcom per endur-se a la boca per fer-ne un mos.
Amb el pas del temps, l’entrepà de calamars es va mantenir en auge i molts bars de l’època ho van començar d’adoptar com a part de la gastronomia local, una gastronomia que ha transcendit fins als nostres temps, convertint a l’entrepà de calamars en un dels productes més populars que pots trobar a Madrid. I ara, una recepta arreu del país i a l’abast de tothom.
El maridatge
En aquest cas, us proposem un maridatge més informal però no menys bo, la cervesa Homo Loupulus de EBREWINE.
Bon profit!
Et recomanem:
Calamarsons i llagostins amb sofregit de tomàquet