Són ja diverses persones que us conviden a fer el ‘brunch‘ i no sabeu què és ni d’on ve? La paraula és la suma entre breakfast i lunch, és a dir, desdejú el menjar més pròxim al de l’hora de dinar.

brunch

Què és el brunch i per què està de moda?

El seu significat té l’origen a Anglaterra i és el menjar que se sol consumir entre aquest horari. La primera aparició data del 1800 i va nèixer dins la classe alta britànica. Els diumenges moltes d’aquestes famílies solien donar el dia lliure als servents, els qui, al matí, preparaven un bufet que incloïen plats de desdejuni i de menjar, i del qual els seus caps poguessin servir-se al llarg del dia.

Origen anglès

De fet, en la secció ‘*Fashionable and Seasonable’ de l’edició del 1896 de la revista satírica anglesa Punch, es comenta el següent sobre el brunch:

Avui dia el brunch se sol associar amb la finalitat de setmana i els dies festius, possiblement perquè són els dies en què molts poden dormir una mica més i per conseqüència desdejunaran, o menjar, a un horari diferent de l’habitual. Per aquesta raó el brunch se sol servir en un horari entre les 10h i les 17h, depenent de la ciutat i del restaurant.

El brunch típic combina sempre menjars dolços amb menjars salats. Entre els plats de brunch dolços que se solen servir els pancakes, les torrades franceses, els gofres, galetes, muffins i batuts.

Pancakes i ous

Entre els plats salats l’ou sol ser el protagonista. Es pot dir que el plat de brunch per antonomàsia són els ous benedictins anomenats també ous benedict, pel seu nom en anglès. La base per a aquest plat són els muffin anglès, que són uns panets que es poden preparar a casa en una paella i que es parteixen per la meitat i es torren. Damunt de cada meitat del muffin anglès es col·loquen unes tires de bacon fregides cruixents i, damunt del bacon, es col·loca un ou aixefat. Finalment es cobreix tot amb salsa holandesa.

El brunch s’acompanya, sovint, per begudes alcohòliques com el còctel Mimosa (cava amb suc de taronja), el còctel Bellini (cava amb suc de préssec) o el Bloody Mary (còctel amb vodka, suc de tomàquet, espècies, suc de llimona, olives i api).

Promig de 15 euros

A Barcelona aquesta nova moda de menjar a mig matí s’està posant de moda i esdevé un moment idoni de retrobament amb persones que fa temps que no veus o que vols compartir una estona especial sense haver d’anar a dinar o a sopar. Els preus oscil·len entre els 15 o els 20 euros. Si t’animes a provar el brunch, aquí cinc llocs imprescindibles de Barcelona:

1. Granja Petitbo

La Granja Petitbo, amb dos encantadors local situat en ple Eixample, és un lloc ideal amb una atmosfera càlida i amigable per a gaudir del brunch i amb gran varietat de plats: coques, burgers, torrades, pastissos, sandvitxos, o ous (benedictins o rancheros).

2. Milk

Amagat entre els carrerons de el Gòtic es troba el local que va portar fa ja més d’11 anys el clàssic brunch americà a la Ciutat Comtal, el Milk, i que avui dia és el que compta amb el ambient més internacional.

3. Tròpic

El concepte de Tròpic convida a donar una volta al món a través dels sabors dels tròpics. Es poden gaudir d’unes arepas amb perico com ho fan al Carib, un bowl de l’amazònica açaí amb granola casolana i fruits del bosc o un plat de fruites tropicals sense oblidar-nos dels clàssics ous benedict o pancakes americans.

4. Ugot Bruncherie 

Aquesta cafeteria d’estil parisenc està regentada per la israeliana Adi Nachson, que va estudiar en la famosa escola Hoffman. Ofereixen un menú de brunch molt complet amb aportacions de diferents gastronomies: dolmas de Líban, ous benedict de cochinita pibil, shakshuka, la pagesada (que són dos ous fregits servits amb xoriço gallec i pa de *pagès) i així una infinitat d’invencions.

5. Brunch & Cake

El Brunch & Cake inicial, el Brunch & Cake Roselló i el Brunch & Cake by the Sigui els que compten amb un menú diari de brunch més que recomanable i amb una presentació sempre molt cuidada i acolorida, perfecta per a pujar a Instagram.

Et recomanem:

L’AÇAÍ, EL BRUNCH MÉS DE MODA