El tiramisú és un postre fred de cullera d’origen burgès i aristocràtic a Itàlia. Té d’una base de pa de pessic, emborratxada amb cafè i vi ranci, coberta d’una crema feta amb una base de mascarpone i decorada amb cacau en pols a la seva superfície.
Ingredients:
500 grams de formatge mascarpone
4 ous
150 grams de sucre
24 bescuits (pa de pessic)
1 tassa de cafè exprés fred
3 cullerades d’amaretto o licor de cafè
cacau en pols per a decorar
Preparació:
Separa les clares de les gemmes dels ous. En un bol gran, bat les gemmes amb el sucre fins que estiguin espumoses i de color clar.
Agrega el formatge mascarpone i mescla fins que estigui ben combinat. En un altre bol, bat les clares d’ou fins que estiguin ferms i es formin pics. Agrega les clares d’ou a la mescla de formatge mascarpone i mescla suaument.
Mescla el cafè exprés amb el licor d’amaretto en un plat poc profund.
Mulla lleugerament els bescuits en la mescla de cafè i licor i col·loca una capa de bescuits en el fons d’una font per a servir.
Cobreix els bescuits amb una capa de la mescla de formatge mascarpone i repeteix fins que hagis utilitzat tots els ingredients, acabant amb una capa de barreja de formatge mascarpone.
Empolvora cacau en pols sobre l’última capa de barreja de formatge mascarpone.
Cobreix el tiramisú amb film transparent i refrigera durant almenys 4 hores abans de servir.
Errors que fan que el tiramisú no quedi al punt just
1. No fer servir ou de qualitat i substituir el mascarpone per nata o crema de formatge
2. No fer servir galeta dura ni cafè reescalfat
3. Entretenir-se en l’elaboració i treballar sense previsió
4. No separar els rovells de les clares i no batre bé els rovells
5. Muntar la merenga abans que els rovells i posar sal
6. No temperar el mascarpone: atenció a la manera de barrejar-lo amb els rovells batuts i amb la merenga
7. No banyar amb cura el pa de pessic al cafè a la temperatura adequada
8. Fer massa pisos de melindros
9. No col·locar-lo al frigorífic de 3 a 5 hores: atenció amb cobrir-lo amb cacau quan està calent
10. Guardar-lo diversos dies a la nevera o congelar-ho