Pastissers i artesans homenatgen els símbols de la diada de Sant Jordi amb creacions especials. Algunes s’han convertit en tota una tradició, com el pa de Sant Jordi que va néixer el 1988 a la Fleca Balmes.
La creació de la Fleca Balmes va ser un pa amb nous, sobrassada i formatge emmental que un cop cuit mostra els colors de la senyera. És importantíssim no fer servir colorants. Els colors han de ser naturals, no gaire estridents.
L’altre clàssic és el pastís de Sant Jordi que es ven a Catalunya el 23 d’abril des de principis del segle passat. Es tracta d’un pa de pessic tallat a làmines, separades per capes de mantega, xocolata o nata. Vol representar l’aspecte d’un llibre. A sobre porta normalment rovell caramel·litzat i algun motiu d’aquest dia.
La història diu que va ser la pastisseria Casa Riera, a la Rambla de Canaletes de Barcelona, la que va crear aquest dolç. Va tenir tant d’èxit que l’any següent totes les pastisseries de la ciutat es van apuntar a elaborar-ho.
Recepta de pa de Sant Jordi
Ingredients
Per a la massa de formatge:
- 1 kg de farina de mitja força
- 400 g de parmesà ratllat
- 12 g de sal
- 600 g d’aigua
- 50 g de llevat
- 10 g de massa mare
Per a la massa de sobrassada:
- 1 kg de farina de mitja força
- 15 g de sal
- 480 g d’aigua
- 50 g de llevat
- 10 g de massa mare
- 400 g de sobrassada
Per a la massa de nous:
- 1 kg de farina de força
- 15 g de sal
- 550 g d’aigua
- 50 g de llevat
- 10 g de massa mare
- 40 g de mantega
- 300 g de nous picades
Preparació
- Peseu tots els ingredients.
- Pasteu per separat les tres masses. Deixeu-les reposar uns 25 min amb un drap tapat al damunt.
- Estireu les masses al gruix adequat i talleu-ne 5 tires grogues i 4 de vermelles.
- Estireu la massa de nous ben fina i al mig poseu-hi les tires formant la senyera. Emboliqueu-ho amb la massa de nous.
- Deixeu-ho fermentar de nou que dobli el volum i poseu-ho a coure a 200-220 ºC.