La Guía Peñín, una publicació de referència en el món del vi, ha escollit per segon any consecutiu l’Alta Alella 10 Gran Reserva com a millor cava de la denominació d’origen. Enguany, les anyades 2010 i 2012 del vi de col·lecció de la Família Pujol-Busquets s’enduen les puntuacions més altes de cava. Per darrere també hi ha dos caves més del celler: l’Alta Alella Mirgin Exeo Paratge Qualificat Vallcirera 2016 i l’Alta Alella Mirgin Exeo Evolució+ Gran Reserva 2005.
Fa pocs dies, el celler d’Alella va presentar l’anyada 2012, que tot just ha començat a comercialitzar-se ara, en exclusiva a la Sala de Tast del Salón Peñín de los Mejores Vinos de España.
L’Alta Alella 10 guanyador, que es ven a 120€ l’ampolla, posseeix una “ànima de gran vi”, una personalitat pròpia i que destaca per la seva enorme frescor, sense perdre elegància i complexitat. Una frescor que perdura després de 10 anys d’espera i constància i que, segons Josep Maria Pujol-Busquets, és la suma de diversos components: “la llarga criança, les característiques pròpies del raïm, el sòl de sauló on creixen les vinyes i la climatologia singular del territori Serra de Mar”.
L’objectiu de la seva tasca com a viticultors, va explicar Mireia Pujol-Busquets, és “fugir de l’estandardització i crear tendència en acostar-nos a l’estil dels grans vins del món, en una direcció diferent del que s’acostuma a fer en el món del cava”.
Seguint aquesta premissa es va crear l’Alta Alella 10: cava de col·lecció, ecològic i d’anyada, que reivindica l’especial rellevància que pren el pas del temps en l’elaboració de grans vins. Segons la família maresmenca, les grans anyades “les que despullen un vi, les que defineixen un territori, les que radiografien un moment determinat en un espai de temps concret”.
Aquest cava guanyador s’elabora seleccionant les millors partides de raïm de la finca Vallcirera, catalogada com a Paratge Qualificat per la DO Cava, després veremat de manera manual en caixes petites. Es fa un premsatge molt suau del gra sencer i la primera fermentació es realitza en bota de roure francès.
Més tard, es segueix el mètode tradicional i passa a fer una criança mínima de deu anys. Quan surt al mercat ho fa sense licor d’expedició, amb la data del degollament i els mesos de criança indicats a l’etiqueta.