Pla de Palou és una empresa comercialitzadora de carn que agafa el nom de l’enclau on està situada, al bell mig del Pla de Bages. La marca va néixer fa més de cinquanta anys quan MAFRICA un dels escorxadors de referència a la comarca, a Sant Joan de Vilatorrada, va iniciar la seva activitat.
La filosofia d’aquesta casa bagenca de compromís amb la qualitat els va portar a engegar un projecte de recerca per obtenir una carn d’excel·lents característiques organolèptiques, que han anomenat Porc de Palou.
El que es busca amb el Porc de Palou és recuperar el “sabor d’abans”. Recuperar la tradició, el vincle amb la terra. Per això s’adopta el nom de Palou, perquè amb el nom de plans de Palou era com es coneixia, tradicionalment, la zona on s’ubica l’escorxador. Uns plans amables, als peus del Collbaix, entre la riera de Fonollosa i el riu Cardener. Una mostra del típic paisatge del pla de Bages, fet a base de retallons de camps de cereal, envoltats de franges boscoses.
Amb aquesta varietat, Pla de Palou ha volgut recuperar el sabor tradicional, el plaer de menjar una bona carn, gràcies a un treball d’encreuament de la raça Duroc i a un acurat i respectuós procés d’engreix en granges de proximitat, situades a pocs kilòmetres de les nostres instal·lacions.
El resultat, el que es busca, és un carn que té més greix inflitrat. Amb una textura tendra, fàcil de mastegar. I al mateix temps, sana, saludable.
La clau del procés és l’alimentació dels animals, amb pinsos preparats especialment a base de cereals i lleguminoses, i complementada amb greixos vegetals. Per poder assegurar-ne la qualitat, Porc de Palou treballa de forma estreta amb els ramaders. Es treballa molt a prop amb les granges. Granges de proximitat, de la Catalunya Central.
Porc de Palou, a botigues de proximitat i restaurants
Aquesta carn tan especial pot trobar a moltes botigues, botigues especialitzades i de proximitat i en diferents formats. En forma de carn fresca, i també elaborada, com a salsitxes, botifarres, hamburgueses i mandonguilles. Marinats, adobats i també embotits: pernil, llonganissa, llom embutxat. I una especialitat de l’Alt Urgell, la donja, un tipus de bull blanc.
També el trobem a les cartes de molts restaurants, com a Sant Joan de Vilatorrada, a l’Hostal Soler, i del Bages el Mas de la Sala, cal Magre, Kursaal, Turó de la Torre, Tomàs Gastronònic…
Al seu lloc web recomanen diferents receptes per a elaborar plats amb la seva carn: espàrrecs amb Donja, arròs fumat de costella, coca de botifarra, involtinis…