El cigronet de l’Alta Anoia és una especialitat local de la zona de la comarca de l’Alta Anoia que durant moltes generacions ha passat de pares a fills aconseguint una perfecta adaptació al medi i unes qualitats gastronòmiques excepcionals.
És un cigró petit, de superfície molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció. El seu sabor és molt intens i delicat. La textura és fonent i homogènia, gens farinosa i ferma alhora. La pell, molt fina, harmonitza amb l’interior.
Atributs i propietats nutricionals
El seu valor energètic deriva de la important presència d’hidrats de carboni en forma de midó. No se’l pot considerar únicament un aliment hidrocarbonat sinó també proteic: la seva riquesa en aminoàcids essencials fa que es pugui convertir en una magnífica font proteica d’origen vegetal si es combina amb cereals o verdures.
Els minerals més destacats que conté són el calci i el ferro, però també és important el seu contingut en magnesi i fòsfor. També hi són molt abundants les vitamines del grup B; la quantitat de lípids és pràcticament nul·la i no tenen colesterol.
Els punts de distribució d’aquest llegum són Cal Mestres de Vilamajor, Can Torrens de Sant Martí de Segueioles, la carnisseria Laura i Can Torrens de Calaf, la cansaladeria Rosa Codina de Sant Guim de Freixenet i agroigualada d’Igualada.