El cultiu de vinya de la família SolerGibert prové de lluny, fins a deu generacions des de 1730. En els darrers temps van estar a punt d’abandonar l’activitat per dedicar-se a la ramaderia, però el Josep, actualment al capdavant dels cellers, va decidir de mantenir el llegat i convertir-se en la desena generació de viticultors a la família.
A principis dels noranta va arrencar les vinyes de sumoll per plantar cabernet i merlot. Tot i així, encara fan la criança d’un vi especial, el Sumoll negre, d’una vinya vella que va quedar. El 1995 el celler va obtenir la concessió de la Denominació d’Origen Pla de Bages.
De vinyes actualment tenen 1 ha. de picapoll plantada, 1 ha. de picapoll centenària, 2 ha. de merlot, 5 ha. de cabernet sauvignon i 1,5 ha. de cabernet franc. Totes les vinyes les han plantat i pujat la família Solergibert, sense ús de cap tipus d’herbicida i amb el màxim respecte per la vinya i el seu entorn.
Al celler d’elaboració disposen de 13 dipòsits d’acer inoxidable on el most fermenta en les millors condicions i temperatura adequada per la seva elaboració.
El millor vi de cada anyada el deixen reposar al celler de criança, on el silenci, la temperatura i la humitat enllacen el vi i la fusta, arrodonint-ho després amb l’estada a l’ampolla.
Un tresor botànic que conserven és una antiga vinya de picapoll, datada del 1906. A partir d’aquí en surten els millors clons, l’ADN que ha permès recuperar bé aquesta varietat a tota la comarca.
Per al consum propi mantenen la tradició del vi bullit que prenen a les celebracions familiars.
Un celler del 1868
El celler de SolerGibert es va començar a construir el 1868 al mig del poble, el 1910 es va fer una ampliació del soterrani el 1910 i durant els 70 i els 90 es van fer noves ampliacions li van acabar de donar la fesomia actual.
En aquest celler hi ha una zona especial, que anomenen ‘el cementiri’. Aquí hi guarden cent ampolles de cada anyada des del 1988. És un dels pocs cellers de la zona que busca les llargues criances, i té vins de reserva i de gran reserva.
Grans vins
El celler elabora una carta de 8 referències diferents, entre elles el vi Pic, un picapoll en criança de roure francès; el Toc, merlot i cabernet sauvignon, el Cabernet Reserva i l’Enric Solergibert, Gran Reserva.