agricultura reforma

Reformes a llarg termini

Diversos ministres de la Unió Europea, abordaran la setmana que ve la petició d’Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda i Portugal en contra de la proposta de reforma de la Política Agrària Comuna per la pròxima dècada que planteja una retallada -a preus corrents- en els pagaments directes de l’3,5% per a Espanya i d’un 15% per a desenvolupament rural. A aquesta declaració està previst que se sumin altres set països, segons han informat fonts diplomàtiques.

La declaració consensuada consta d’onze punts en els quals aquests països ressalten la importància de la PAC per oferir un subministrament segur de productes agraris que respon als màxims estàndards sanitaris i mediambientals.

Polítiques poc comunes

Entre altres aspectes, afirmen en el text que aquesta política constitueix la primera xarxa de seguretat per als agricultors i té un efecte directe sobre els seus ingressos. De la mateixa manera, sobre la taula hi haurà la proposta de renacionalització de les ajudes, que no es plantegen de forma directa però sí que es deixa oberta la porta a elles, i que ja han collit el rebuig de tot el sector.

En el cas de Catalunya, defensarà en aquesta trobada a Brussel·les un increment del pressupost assignat a la futura PAC perquè “si volem una agricultura moderna, competitiva i sostenible necessitem un suport suficient”. Són declaracions del ministre d’Agricultura, Luis Planas, que s’estrenarà com a ministre a Brussel·les després de substituir García Tejerina, durant la seva intervenció al programa de Agropopular.

Espera de Catalunya

Planas va precisar que la partida assignada a aquesta política en el marc pressupostari 2021-27 és de 43.800 milions d’euros, un muntant important però insuficient i, igual que la ministra anterior (a la qual ha assenyalat que dóna suport a aquest punt) i altres 14 Estats membres de la UE, treballarà per aconseguir un augment.

De cara a les negociacions, ha subratllat que la seva intenció és dur a Brussel·les una posició consensuada amb les comunitats autònomes, perquè és la forma de tenir pes en les discussions. Si un es presenta dividit l’escolten, prenen nota però passen al següent, que insistie en una defensa que no hi hagi retallades en els pagaments directes.