Si vols trobar alguna postre com a colofó magistral d’un àpat, el tatin de poma és el teu plat, també popularment conegut com a ‘pastís de poma’. Són unes postres fetes a base de farina, sucre, oli, iogurt de llimona o natural, ous, ratlladura de llimona i poma, l’ingredient principal. La seva popularització s’ha estès a tot el país esdevenint una de les postres per antonomàsia als restaurants sense distinció.
El tatin de poma, un pastís original i molt saborós
Per la seva popularitat, a causa del gran èxit del seu gust, us proposem una recepta fàcil i ràpida de Golosolandia per fer el pastís de poma.
Ingredients per un motlle de 22 cm
Per a la massa:
- 300 gr de farina
- 150 gr de mantega
- 45 gr de sucre
- 2 ous
- La ratlladura d’1 llimona
Per al farciment:
- 7 – 8 pomes d’Horta de Barbens
- Suc d’1 llimona
Per al caramel:
- 60 gr de mantega
- 120 gr de sucre
- 20 gr de canyella en pols
Elaboració del tatin de poma
- Les pelem bé, i les tallem en meitats.
- Els traiem el cor.
- Les reservem ruixant per sobre amb el suc de llimona.
Toca preparar la massa
- En un recipient ampli tamisem la farina.
- Li afegim la sal i remenem.
- Afegim el sucre i la ratlladura de llimona i tornem a barrejar.
- Posem també la mantega i amassem amb els dits fins a tenir una massa terrosa.
- Afegim els dos ous batuts, i pastem amb les mans fins a tenir una massa que se’ns desenganxa fàcilment i pràcticament ens neteja les mans.
- Fem una bola i reservem tapada a la nevera almenys 45 minuts.
El farciment
- Posem la mantega en una cassola a foc mitjà i la movem fins que es desfaci totalment.
- Afegim el sucre i un parell de cullerades d’aigua. Remenem i deixem que es formi un caramel suau, és a dir que es dauri una mica.
- Afegim les pomes i les movem perquè s’impregnin senceres del caramel.
- Deixem cuinar uns minuts i els donem la volta perquè es daurin per tot arreu.
- Un cop una mica daurades senceres, parem el foc i afegim la canyella en pols. Repartiu-la bé.
- Barrejar les pomes amb el caramel i la canyella fins que totes tinguin un color similar.
Muntatge final
- Untem el motlle a utilitzar amb mantega per desmotllar més fàcilment.
- Col·loquem les pomes i estrenyem per allisar i que quedi tot a una alçada uniforme.
- Traiem la massa i l’estirem, formem una tapa que cobreixi perfectament la superfície del nostre motlle.
- Tapem les pomes amb la massa.
- Posem al forn (preescalfat prèviament) a 20 º durant 20 o 25 minuts, fins que veiem la massa daurada.
- Encara en calent li donem la volta al pastís perquè ens quedi aquesta bonica i característica forma de tatin de poma.
Deixar que refredi abans de servir i els sabors estaran més assentats i per tant encara més bona.
El maridatge del tatin de poma com a colofó
Podeu acompanyar amb un cafè d’especialitat Costa Rica de Delsams, torrat amb closca d’ametlla. Descripció organolèptica: fruita tropical, gust sedós i rodó.