Si vols trobar alguna postre com a colofó magistral d’un àpat, el tatin de poma és el teu plat, també popularment conegut com a ‘pastís de poma’. Són unes postres fetes a base de farina, sucre, oli, iogurt de llimona o natural, ous, ratlladura de llimona i poma, l’ingredient principal. La seva popularització s’ha estès a tot el país esdevenint una de les postres per antonomàsia als restaurants sense distinció.

recepta-tatin-de-poma

El tatin de poma, un pastís original i molt saborós

Per la seva popularitat, a causa del gran èxit del seu gust, us proposem una recepta fàcil i ràpida de Golosolandia per fer el pastís de poma.

Ingredients per un motlle de 22 cm

Per a la massa:

  • 300 gr de farina
  • 150 gr de mantega
  • 45 gr de sucre
  • 2 ous
  • La ratlladura d’1 llimona

Per al farciment:

  • 7 – 8 pomes d’Horta de Barbens
  • Suc d’1 llimona

Per al caramel:

  • 60 gr de mantega
  • 120 gr de sucre
  • 20 gr de canyella en pols

Elaboració del tatin de poma

  1. Les pelem bé, i les tallem en meitats.
  2. Els traiem el cor.
  3. Les reservem ruixant per sobre amb el suc de llimona.

Toca preparar la massa

  1. En un recipient ampli tamisem la farina.
  2. Li afegim la sal i remenem.
  3. Afegim el sucre i la ratlladura de llimona i tornem a barrejar.
  4. Posem també la mantega i amassem amb els dits fins a tenir una massa terrosa.
  5. Afegim els dos ous batuts, i pastem amb les mans fins a tenir una massa que se’ns desenganxa fàcilment i pràcticament ens neteja les mans.
  6. Fem una bola i reservem tapada a la nevera almenys 45 minuts.

El farciment

  1. Posem la mantega en una cassola a foc mitjà i la movem fins que es desfaci totalment.
  2. Afegim el sucre i un parell de cullerades d’aigua. Remenem i deixem que es formi un caramel suau, és a dir que es dauri una mica.
  3. Afegim les pomes i les movem perquè s’impregnin senceres del caramel.
  4. Deixem cuinar uns minuts i els donem la volta perquè es daurin per tot arreu.
  5. Un cop una mica daurades senceres, parem el foc i afegim la canyella en pols. Repartiu-la bé.
  6. Barrejar les pomes amb el caramel i la canyella fins que totes tinguin un color similar.

Muntatge final

  1. Untem el motlle a utilitzar amb mantega per desmotllar més fàcilment.
  2. Col·loquem les pomes i estrenyem per allisar i que quedi tot a una alçada uniforme.
  3. Traiem la massa i l’estirem, formem una tapa que cobreixi perfectament la superfície del nostre motlle.
  4. Tapem les pomes amb la massa.
  5. Posem al forn (preescalfat prèviament) a 20 º durant 20 o 25 minuts, fins que veiem la massa daurada.
  6. Encara en calent li donem la volta al pastís perquè ens quedi aquesta bonica i característica forma de tatin de poma.

Deixar que refredi abans de servir i els sabors estaran més assentats i per tant encara més bona.

El maridatge del tatin de poma com a colofó

Podeu acompanyar amb un cafè d’especialitat Costa Rica de Delsams, torrat amb closca d’ametlla. Descripció organolèptica: fruita tropical, gust sedós i rodó.

cafe-especialitat-costa-rica-delsams