Un bé de Déu

 

Ingredients per a la recepta

  • 300 g de seitó fresc
  • 300 ml de vinagre de Garnatxa de Bernau Herbes
  • 1 cullerada de sal
  • Oli d’oliva verge extra
  • All i julivert trinxat
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • Pebre negre

 

Variants:

  • Es poden servir amb olives farcides
  • S’hi pot posar un raig de llimona
  • Podeu servir-los sense pebre vermell i sense all i julivert trinxats

 

Elaboració de la recepta

  1. El que farem primer serà rentar-los. Li treurem el cap i els budells tot passant el dit per l’interior del seitó i provocant que s’obri la carn.
  2. Ara, a sota l’aixeta, netejarem bé la carn del seitó i en retirarem l’espina.
  3. El reservem en un recipient fondo i fem la mateixa operació amb la resta de seitons.
  4. En aquest punt, els submergirem en aigua molt freda. Jo ho poso aigua i un parell de glaçons.
  5. Els tindrem 10-15 minuts submergits en aigua glaçada. L’aigua freda farà sortir tota resta de sang i emblanquinarà la carn del peix.
  6. Passat aquest temps, retirem tota l’aigua.
  7. I els posem a congelar. Es recomana una congelació de 48 hores.
  8. Després, podeu accelerar la descongelació ruixant-los amb aigua a sota de l’aixeta.
  9. En aquest punt, en un got o tassa gran de cafè, prepararem una cullerada de sal i vinagre de vi blanc fins a dalt de tot. Ho remenem una mica. Tenim els seitons nets i descongelats.  Els col·locarem en un recipient per a marinar.
  10. Aboquem la barreja de sal i vinagre per sobre. Ens hem d’assegurar que totes les parts de tots els seitons queden impregnades i submergides en vinagre. Si voleu podeu anar mullant amb vinagre entre capa i capa.
  11. Ho remenem una mica. Notarem que de seguida canvien de color.
  12. Ara, els deixarem marinar en vinagre durant un mínim de 4 hores. Poden ser 6 o 8. Tot dependrà de com voleu marinar-los i si els voleu més o menys forts de vinagre. Si els voleu deixar marinant d’un dia per un altre, podeu rebaixar la fortor del vinagre rebaixant-lo amb una mica d’aigua.
  13. Per fi, acabarem l’elaboració del seitons. Si només els voleu conservar, retireu el vinagre i submergiu-los en oli. Us aguantaran força temps. Però si els voleu servir a taula directament podeu incorporar l’all i julivert i el pebre negre i vermell.
  14. Trinxarem una mica d’all i julivert fresc.
  15. Retirem els seitons del vinagre i els col.loquem en un recipient per guardar o per servir.
  16. Hi afegirem una mica d’all i julivert.
  17. Una cullerada de pebre vermell dolç, tipus “De la Vera”.
  18. Una mica de pebre negre.
  19. I abundant oli d’oliva verge extra, fins que els cobreixi totalment.
  20. Penseu que la correcta conservació del peix dependrà de l’oli.
  21. Ho remenem tot plegat una mica amb una cullereta i ja es poden servir a taula o reservar a la nevera.
  22. I ja només ens queda gaudir d’aquest bé de Déu!

 

Maridatge

Podeu acompanyar amb un Vermut Terrània Essential de Ratafia Terrània, un vermut mediterrani d’elaboració artesana, fruit de la millor selecció de vins i plantes mediterrànies.

Recepta extreta de: https://catalunyacuina.com/peix/seitons-vinagre