Les lioneses es fan en diferents països europeus (Portugal, Espanya, França, Itàlia, etc.), de vegades amb algunes petites diferències quant a la decoració. A Rasquera es fan unes pastes molt similars que s’hi anomenen monjàvenes. Avui t’ensenyem a fer-les.
Ingredients per fer les lioneses
- 4 ous
- 125 g de llet
- 125 g d’aigua
- una mica de ratlladura de llimona
- 150 g farina
- 100 g mantega
- una cullera petita de sucre
- una cullera petita de sal

Elaboració
- Posem un cassó al foc amb l’aigua i la llet, amb una mica de ratlladura de llimona, la sal i el sucre. Quan bull, hi tirem la farina de cop i remenem a foc lent fins que faci una pasta compacta i es desenganxi de les parets del cassó.
- La deixem refredar una mica fora del foc i aleshores hi afegim els ous, un per un. No s’afegeix el segon fins que el primer no s’hagi incorporat bé a la pasta, que ha de quedar fina.
- Escalfem el forn a 200 °C i agafem una safata amb un paper a sobre.
- Directament damunt la safata, amb una màniga pastissera, anem fent muntanyetes de pasta, que no es toquin entre elles. Les enformen uns vint minuts, fins que siguin cuites, per sobre i per sota. Deixem refredar les lioneses.
- Mentrestant, muntem la nata (podem utilitzar un estabilitzant per mantenir més temps la nata ferma).
- Barregem una part de la nata amb una mica de xocolata per fer la trufa.
- Quan les lioneses són fredes, les tallem amb unes tisores i les farcim amb una mànega pastissera.
- Les acabem amb una mica de sucre de glassa pel damunt. I ja les podem servir en una safata, ben col·locades.