La fabada és un dels plats més representatius de la gastronomia d’Astúries. Aquest plat, fet amb mongetes (faves) i productes del porc, és ideal per a dies freds o àpats festius, ja que ens aporta una gran energia.
Ingredients
Per a unes 6 persones, els ingredients principals són:
500 g de faves seques asturianes (preferiblement de gran qualitat)
1 xoriço asturià
1 botifarra negra asturiana
200 g de cansalada fresca
1 os de pernil
1 ceba
2 grans d’all
1 fulla de llorer
Aigua
Sal
Preparació
Posar les faves en remull la nit anterior: cal deixar les faves en aigua freda durant almenys 12 hores. Aquest pas és essencial per rehidratar-les i aconseguir que quedin tendres durant la cocció.
Cuinar la carn: En una olla gran, afegeix aigua suficient per cobrir els ingredients i porta-la a ebullició. Quan l’aigua bulli, afegeix l’os de pernil, el xoriço, la botifarra negra i la cansalada. Deixa que bullin durant uns 10 minuts i retira l’excés d’escuma que aparegui a la superfície.
Afegir les faves: Un cop les carns hagin bullit una estona, afegeix les faves escorregudes. És important que les faves estiguin completament cobertes d’aigua, així que si cal, afegeix més aigua calenta.
Aromatitzar: Afegeix la ceba tallada per la meitat, els grans d’all i la fulla de llorer a l’olla. Aquestes verdures donaran un toc subtil de sabor al plat. Redueix el foc al mínim i deixa que cogui a foc lent durant unes 2 a 3 hores. És important no remenar les faves amb culleres, ja que poden trencar-se. Si cal, simplement sacseja l’olla amb suavitat per moure els ingredients.
Desescumar: Durant la cocció, és normal que es formi escuma a la superfície. Retira-la de tant en tant per garantir un caldo net i suau.
Rectificar la sal: Quan quedin uns 30 minuts de cocció, comprova el punt de sal i rectifica si cal.
Reposar: Un cop acabada la cocció, deixa reposar la fabada durant uns minuts abans de servir-la. Aquest pas permet que els sabors s’integrin millor i que el plat guanyi en intensitat.