Al Japó, no només mengen sushi. També tenen d’altres plats més que suculents. De fet, la gastronomia japonesa ha esdevingut una gran troballa entre la nostra societat. Només cal anar a provar el ramen, el plat japonès que més triomfa, i adonar-te que has de reservar a dies vista per poder deleitar-se d’un apetitós plat de sopa del Japó. Aleshores, quin és el seu secret?

El ramen és d’origen xinès

Cal començar per destacar que el plat no és japonès d’origen. En tot cas, parlem de cuina fusió amb la Xina i la seva adaptació a diferents tradicions. A diferència dels soba de fajol, el ramen es prepara amb fideus de blat de tipus xinès, dels quals podem trobar avui en altres restaurants asiàtics.

El primer gran contacte dels japonesos amb la cuina xinesa va arribar a partir de mediats del segle XIX, quan el país nipó va obrir les seves fronteres a la resta del món i van començar a arribar viatgers, comerciants i emigrants d’altres cultures. La sopa xinesa de fideus ràpid es va fer popular ja que era nutritiva, saborosa i molt econòmica, encara que el veritable auge arribaria després de la II Guerra Mundial.

El ramen i la clau del seu èxit

La gran característica que defineix al ramen japonès, i que ho diferencia de la sopa xinesa, està en el brou. Podríem dir que és la base, l’ànima d’un bon ramen, la qual cosa defineix el plat i marca la seva qualitat. Cada xef aporta el seu toc especial i es pren molt de debò la preparació d’un brou realment saborós i reconfortant, i la seva elaboració requereix dedicar-li temps, sense presses.

El ramen és molt més que un plat de menjar ràpid. Un bon plat de ramen t’atrapa perquè és reconfortant, nutritiu i ple de sabors i aromes que alimenten el cos i l’ànima.

No ocorre el mateix amb els nostres benvolguts plats de cullera? Aquests guisats preparats amb manyaga, que tan bons records ens porten, preparats amb la calma del chup-chup i que es degusten sense complicacions. Són humils en aparença, però riquíssims i complexos en matisos de sabor i sensacions.

Ramen instantani

No fa falta anar a un restaurant elegant ni complicar-se a l’hora de menjar per a devorar un bol de ramen. Les ciutats estan plenes de locals senzills i molts llocs de carrer o yatai, que despatxen plats de ramen a gent de tota mena i gairebé a qualsevol hora. Gairebé podem parlar de fast food japonès, a pesar que després d’aquests brous tan rics sabem que hi ha hores de dedicació.

Pot semblar un plat per a l’hivern, però es gaudeix fins i tot en el calorós estiu japonès. Deixant que es temperi una mica, és de fet un bon menjar per a mantenir-se hidratat i regular la temperatura corporal, i també hi ha versions fredes. Si us voleu animar a provar un ramen casolà, teniu aquesta senzilla recepta per a començar, o podeu fer la vostra versió a partir d’un bon brou, fideus tipus noodles i afegint el que més us agradi.

Estiu i hivern

I per a menjar-ho? No hi ha protocol com en el sushi, de fet, fes-te a la idea que hi haurà soroll, esquitxades i alguna taca. És el menjar informal per excel·lència i a més és millor ser molt ràpids. Amb ajuda dels escuradents es prenen petites quantitats de fideus i/o toppings, i s’aspira amb la boca fent soroll. Es pot usar la cullera per a menjar millor o per a prendre el brou, que també es pot beure directament del bol. No hi ha moltes regles.

Heu provat ja el ramen? Quina és la vostra versió favorita? Us animeu a preparar-ho a casa? Jo estic convençuda que hi ha un ramen per a cada persona, només has de trobar el teu. Aquí, un llistat de ramens a Barcelona.

Et recomanem:

Cigrons saltejats amb llard de porc i pernil