treball agricola

El sector menys actiu

Tots sabem que el sector primari, és la part de l’activitat comercial i econòmic que menys activa està (de les tres que n’hi ha). En moltes ocasions, hem parlat sobre diferents teories que engloben les causes i principals ‘culpables’ d’això, tot i que l’única cosa que sabem amb total certesa, és que el sector representa un 6% de la població total que el formen.

Fa uns dies, parlàvem sobre les pèssimes condicions en les quals els agricultors han d’estar exposats, per tal de realitzar les seves tasques laborals. Un gran i autèntic handicap, que cada cop resulta ser pitjor pels propis treballadors, fins al punt que arriba a afectar la pròpia salut d’aquests.

Qui són els agricultors?

El cas és que, cada vegada menys, els agricultors que surten són d’autèntica vocació, és a dir, que elegeixen explícitament ser pagès, agricultor, ramader o qualsevol treball que correspongui al sector.

És per això, que molts d’aquests durs treballs, els estan realitzant els nouvinguts que venen sense cap mena de treball i amb molt poques possibilitats de poder trobar-ne un. A més, no només les condicions a les que estan exposats són pèssimes, sinó que els salaris que reben a canvi del treball, són totalment equiparables amb el fenomen que es coneix com ‘explotació laboral’.

Mai deixarà de ser necessari

Tot i així, no s’ha d’oblidar que el sector primari és necessari per la subsistència de l’ésser humà, per tant, de cap de les maneres pot ser substituït per la tecnologia (com ha passat en molts treballs necessaris per a la humanitat.

Ara bé, això és del tot cert? Sí i no. La raó és que tots sabem que les eines que s’utilitzen avui en dia, cada cop són més tecnològiques en substitució de la mà humana. Fins i tot amb els coneguts aliments transgènics, que tot i la seva artificialitat gastronòmica, poden avançar les collites.

D’aquesta manera, sembla ser que la ma humana cada vegada és menor en el sector, tot i que de ben segur mai deixarà de fer falta (tot i que sigui en menor grau). El més preocupant però, són les condicions d’un treball tan dur com és el d’agricultor.