Fa uns mesos parlàvem sobre la ‘Xylella fastidiosa’, un paràsit que afectava greument a un gran nombre de plantacions agrícoles, ja que no només malbarata les plantes, sinó que s’introdueixen dins de l’arrel i d’aquesta manera eviten que posteriorment la plantació surti o creixi en les condicions adequades.
Doncs bé, aquest cop ha tornat a afectar notablement tot i les mesures que s’estan prenent per intentar erradicar aquest insecte que si més no, resulta un cop molt negatiu per a les produccions en els camps i les collites. Aquest cop però, el problema s’ha concentrat més per la part del sud de la província de Tarragona, per la Terra Alta i per la zona de la Comunitat Valenciana.
El principal problema ha sigut que degut a la gran presència d’aquest malbaratant insecte, s’ha anat expandint i introduint en molts ametllers d’aquestes zones, amb la qual cosa moltes possiblement s’hauran d’arrancar i plantar-ne unes de noves, ja que com és habitual en aquest bacteri, s’insereix en les arrels de la plantació.
A causa de aquesta creixent preocupació i augment del bacteri la Red Iberoamericana para el control de Xylella fastidiosa va organitzar el passat 17 de setembre una jornada a la Casa de la Ciencia de Valencia. On s’han presentat tots els avenços en la detecció del patogen provinent de Brasil, Argentina, Costa Rica, Itàlia, Illes Balears i València.
Sota aquesta situació d’emergència pels agricultors neix la iniciativa Termoxyvid, que pretén controlar el bacteri mitjançant el seu nou microorganisme bioindicador. Així mateix, s’ha dissenyat, construït i implementat un prototip a diferents hivernacles i vivers.
La iniciativa té com a objectiu desenvolupar un tractament definitiu i efectiu a través de la termoteràpia per combatre aquest patogen. Els resultats d’aquesta investigació suposaran un abans i un després en el món de l’agricultura, en especial pels cultius de cítric, olives i vid.