agricultors-treballant-300x200

Pel que fa a la sessió d’aquest dimecres, la llet d’ovella i cabra van igualar els preus del mes de maig, cosa que no és una mala notícia, perquè tradicionalment aquest mes és el de major producció làctia de l’any, la qual que podria ser un indicador que els preus han tocat fons i poc a poc hi podria haver un increment de preus a causa del descens de la producció en els propers mesos.

Repetició de preus en tots els cereals a excepció del blat de moro que a poc a poc ve traslladant a aquesta llotja les pujades que estan experimentant tots els mercats internacionals. Quant a cotització dels cereals, blat 153 € / t, ordi 150 € / t, sègol 144 € / t, civada 170 € / t i blat de moro 159 € / t.

Falta de pluja a l’hivern

Arribats al decembre en ple hivern, on el fred predomina i teòricament les pluges acostumen a ser més regulars que no pas a l’estiu, sembla que fins a dia d’avui (tot haver-hi hagut pluges puntuals i fins i tot algunes torrencials), hem vist com la sequía sembla encara una realitat fins i tot en època hivernal.

Aquest és un fet preocupant sobretot pel que fa als distribuidors i minoristes, ja que les collites de blat si segueix així la situació, en uns mesos seran menors pel que fa a unitats, i conseqüentment pujarien els preus pels compradors, ja que els agricultors incrementarien els valors al haver-hi més demanda i menys unitats.

Esperar l’evolució climàtica

No és només el fet de la falta de precipitacions, sinó que durant el transcurs d’aquest any  hi hagut molts moments canviants pel que fa al clima, fet que ha comportat també l’afectació a moltes collites, especialment la del blat. Així doncs, mentre la situació es manté en ‘stand by’, sembla que l’única opció serà esperar a com evoluciona la climatologia i la producció que pugui estar afectada.