La piràmide dels aliments ens facilita conèixer quins grup d’aliments existeixen i com els hem de combinar per mantenir una dieta saludable i equilibrada.
Els productes que componen la piràmide dels aliments
Es tracta d’un esquema on s’hi dibuixen els 5 grups d’aliments i les racions que se n’han de prendre al dia. D’aquesta manera, els aliments que es troben a la base de la piràmide són aquells que hem de consumir amb major freqüència. Ara bé, com més pugem el triangle es situen aliments que cal menjar en menor quantitat i finalment, els que es troben en el vèrtex han de ser de consum ocasional.
Els cinc grups són:
- Sal, sucre, dolços (llaminadures) i greixos (embotits).
- Carn, peix, ous i fruits secs.
- Làctics (llet i derivats com el formatge i el iogurt).
- Verdures, hortalisses, oli i fruites.
- Pa, pasta, arròs, llegums, fècules (patates) i cereals.
La freqüència del consum d’aliments segons la piràmide
Dividim a piràmide dels aliments en si recomana un consum diari, setmanal o ocasional.
Pel que fa als aliments de consum diari trobem els del grup 5 (pa, pasta, arròs, llegums, patata i cereals. Aquests es poden consumir entre 4 i 6 racions al dia. Si es tracta de fruites fresques s’aconsella 3 racions al dia i si són hortalisses i verdures, 2 al dia.
Seguint amb el consum diari, també trobem l’oli d’oliva que es recomana entre 3 i 6 racions al dia i els lactis com la llet, iogurt i formatge, entre 2 i 3 racions.
En canvi, els aliments que composen el nivell pel consum setmanal són:
Carn magra: 3-4 racions/setmana (màxim dues carns vermelles)
Peix: 3-4 racions/setmana
Ous: 3-4 racions/setmana
Llegums: 2-4 racions/setmana
Fruita seca: 3-7 racions/setmana
Per acabar, al vèrtex de la piràmide dels aliments trobem els que s’haurien de consumir de forma ocasional. Són tots aquells que tenen un alt contingut en sucres, sal i/o greixos saturats. És el cas de les begudes ensucrades, els embotits, patates xips, brioxeria o galetes entre d’altres.