Un pastís elegant i irresistible
Ingredients per a la recepta
Per a les capes
- 250g de clares d’ou
- 250 de sucre glas
- 250g d’ametlles mòltes d’Aperitius Catalans
- ½ llimona
Per a la crema pastissera
- 6 rovells d’ou
- c. de llet sencera
- 40g de farina o fècula de blat de moro
- 200g de sucre comú
- 200g de mantega
- Extracte de vainilla
Per a la decoració
- 25 g de mantega
- 150g de sucre glas
- 40g de xocolata negra de Salt de Colom
- Aigua c / n
- Crocant d’ametlla c / n (praliné, crocant de cacauet)
Elaboració de la recepta
Elaboració de les capes
- Bat les clares juntament amb unes gotetes de llimona i quan estiguin ferms, veu afegint de poc el sucre glacé.
- Separa una mica de la barreja i afegeix les ametlles mòltes. Posteriorment, incorpora les clares muntades de poc amb ajuda d’una espàtula en moviments envoltants.
- Col·loca la preparació en una màniga pastissera i fes 4/5 cercles de la mateixa mida sobre una o diverses plaques cobertes amb paper mantega. Porta a forn moderat durant 15 minuts o fins que els merengues estiguin lleugerament daurats.
- Un cop transcorregut el període de cocció, retira i reserva.
Elaboració del farcit
- Bat els rovells d’ou amb el sucre, 150c.c. de llet i la farina o fècula de blat de moro.
- Porta la resta de la llet a foc fins a trencar bull i s’afegeix a la barreja anterior.
- Posa l’olla a foc mínim fins que s’espesseixi, mentre continues remenant.
- Retira el cassó del foc i col·loca la preparació de la crema pastissera al got de la batedora. Bat durant uns segons fins que la crema estigui homogènia i afegeix la mantega tallada a trossos. Remou novament i deixa refredar.
- Posa la crema dins d’una màniga.
Armat
- En una safata bonica col·loca una capa de merenga per a la base i estén una mica de crema pastissera. Després, posa un altre pa de pessic i una altra capa de crema. Fes aquest pas fins a finalitzar amb una capa de merenga, reservant una mica de crema per als laterals. Ja amb els laterals coberts de crema pastissera només et queda afegir el crocant d’ametlles. Porta a la nevera perquè es refredi mentre prepares el glacejat.
- Talla la xocolata a trossos i fon-la a bany Maria o al microones. Mentrestant, en un recipient barreja la mantega fosa, el sucre glas i la cullerada sopera d’aigua. Cobreix la Pastís Esterházy amb el glacejat i posteriorment dibuixa cercles sobre la superfície amb la xocolata fosa en una paperina de paper. Presa un escuradents de brochette i traça línies des de dins cap a fora per formar una tela aranya. Porta a la nevera i quan estigui freda, talla en porcions i serveix.
Maridatge
Podeu acompanyar aquestes postres amb un Sweet Cava Reserva Dolç de Postres de Jaume Giró i Giró, un cava amb bon despreniment de finíssimes bombolles, és mot pàl·lid i és de color verdós amb tocs de groc. Al olorar-lo capten notes florals i de fruites tropicals com la pinya. Ja té alguna nota de l’autòlisi dels llevats. En boca és cremós i molt dolç, amb cos, i amb una certa acidesa que equilibra la seva dolçor. La llarga criança li aporta persistència en boca i melositat final.
Recepta extreta de: https://placeralplato.com/postres/pastel-de-almendras