Les sardines en escabetx és un plat tradicional que prové de la gastronomia àrab. Aquesta típica salsa pot a més incloure’s en molts altres plats amb els quals queda molt bé com el conill, el pollastre o els musclos.
Ingredients:
1 kg de sardines.
4 dents d’alls.
1 ceba.
1 pastanaga.
1 culleradeta de pebre roig dolç.
2 o 3 fulles de llorer.
70 ml de vi blanc.
100 ml vinagre.
Sal.
Farina per a arrebossar.
Oli d’oliva verge extra.
Preparació:
– Comença netejant bé les sardines, si no ens les han preparat en la peixateria. Per a això, treu els budells, els caps i totes les escates que ens sigui possible.
– Una vegada netes, les sala-les, les enfarina-les i les fregeix-les en abundant oli.
És aconsellable que quedin dauradetes per fora, però no massa fetes per dins, pel que no les tindrem més de dos o tres minuts per cada costat.
– Reserva-les sobre paper de cuina perquè es vagi absorbint l’excés d’oli.
– Mentrestant, en una paella amb oli, fregeix l’all tallat a làmines, les fulles de llorer, la pastanaga a rodanxes i la ceba en tires.
– Quan estiguin daurades les verdures, afegeix el vi blanc i el pebre roig i deixa-ho coure durant una mitja hora a foc lent a fi que s’evapori l’alcohol.
– Passat aquest temps, afegeix les sardines i les cobreix-les amb el vinagre, mantenint la cocció per altres 10 minuts més.
– Quan estiguin fetes, les deixa-les reposar durant unes hores, millori inclús d’un dia per l’altre.