La maionesa té molts mites mediatitzats quan la seva elaboració és de les salses més fàcils de fer. La recepta és molt senzilla en una cuina bàsica i que Karlos Arguiñano ens explica mitjançant la seva tècnica.
La recepta casolana de la maionesa
Ingredients necessaris
- 1 got d’oli d’oliva extra o de gira-sol (1/4) (Oli verge extra varietat morruda OLIS CAN CATALÀ)
- 1 cullerada de vinagre o suc de llimona
- 1 ou
- Sal
Passos a seguir per a què no se’t talli la maionesa
Primer de tot, agafa l’ou i trenca’l en un recipient. És important que, en cas de caure algun tros de la conca de l’ou, cal retirar-lo abans de seguir amb els passos. Del bol el posem al pot de la batedora on li afegim el vinagre, la sal i suma el got d’oliva.
Ara és el moment clau. Introdueix la batedora i mantent-la dins el recipient sense moure-la fins que arribi a l’espessor adequada. Quan vegis que el cos està agafant moviment suau, la salsa haurà quedat homogènia. Un cop tot barrejat, passem la maionesa en un bol.
Què fer si se talla la maionesa?
Si la maionesa es talla, encara la podeu salvar. Com?
Primer, podeu afegir un altre ou i tornar a barrejar tot a un ritme normal. Ni molt ràpid ni molt lent, fins a aconseguir l’espessor de la salsa. Només que aconseguireu més quantitat de maionesa.
L’altra opció és canviar la maionesa tallada de bol i afegir-ne dues cullerades d’aigua o llet temperada. La velocitat per batre-ho ha de ser mitjana durant uns segons i anar augmentant mentre li afegim la maionesa tallada.
Aspectes importants
Tot i que l’oli d’oliva extraverge té grans quantitats i propietats, no és el més adequat per fer maionesa. Aquest conté les lecitines que aporten un valor nutricional però que provoquen una inestabilitat en emulsions per a la salsa. Per això, és molt millor usar l’oli de gira-sol o el d’oliva refinat.
En el cas de no consumir-la en el moment, has de tapar-la amb un paper de cuina o de film i posar-la a la nevera. Cal vigilar la data de caducitat, ja que, en cas d’ingerir-la en mal estat, podem tenir greus problemes estomacals.
Aquesta salsa és bona per a la salut
Com que la maionesa és una salsa que s’elabora amb ou cru, s’ha de vigilar als mesos des que es va fer, ja que els ous crus són els que provoquen les intoxicacions. El toc de llimona és recomanable per a evitar l’aparició de bacteris.
També, cal erradicar amb el mite que la salsa és dolenta i perjudicial per a la salut. És una grassa saludable perquè s’elabora amb olis vegetals, rics en grasses poliinsaturades que aporten, entre d’altres, omega 3 i 6. Pel que fa a les calories, també és fals que en tingui moltes. De fet, és un substitutiu de l’oli per amanir els plats.
Dones, en podeu fer sempre
Tanmateix, l’aparició d’acne no es correspon amb el consum de la maionesa. La grassa que s’ingereix durant la dieta no s’acumula en les glàndules sebàcies, per tant, no té res a veure.
El que sí que no us heu de creure, sobretot les dones, és que no poden fer maionesa durant el cicle menstrual perquè se’ls pot tallar ma maionesa. Això, és un mite com una catedral que emana d’una supersitició antiga. De la mateixa manera, que si et quedes mirant el pot mentre estàs batent la salsa, tampoc es talla com es creu.
El maridatge
Com que la maionesa se sol acompanyar de carn, en aquest cas, us proposem un vi negre de JAUME GIRÓ I GIRÓ, el Tarambana Negre.
Et recomanem:
Un MarketPlace que engloba diverses iniciatives solidaries en l’entorn de l’alimentació