agricultors treballant

Aquest maig, el sector de l’agricultura i pesca ha sigut el que més ha crescut l’atur a nivell nacional i estatal. Ha incrementat un 4,49% (uns 7,240 aturats més) respecte el maig, essent el sector que més ha patit aquest fenomen per davant dels sectors de la construcció, indústria i serveis.

Les dades de Servicios Públicos de Empleo Estatal (SEPE) ho confirmen, no obstant cal afirmar que en durant el 2016, el sector va baixar considerablement els seus nou vinguts, és a dir, aquelles persones que s’incorporaven a treballar per primera vegada en el sector, cosa que ha significat que la falta de demanda i incorporacions del treball, sigui inferior a les jubilacions o baixes, conseqüentment incrementant de forma bastant considerable aquests números que marquen l’atur del sector primari.

L’atur més alt dels últims anys

Aquest cop ha sigut el mes on l’atur ha sigut el més elevat dels últims 8 anys, que va registrar en termes absoluts uns números superior que fan activar les alarmes per a la prosperitat del sector. Tot i així segons les dades del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, en els últims 12 mesos l’atur ha anat pujant progressivament en el sector. L’altra cara de la moneda, mostra que en els altres sectors ha passat un efecte totalment contrari, ja que en termes generals l’atur ha anat disminuint, fins que ara amb l’entrada a l’estiu està sent un dels moments en què l’atur és més baix, contrarrestant el del sector primari.

Tot i així, es pot dir que Catalunya no és una de les Comunitats Autonòmes que més ha patit aquest fenomen produït aquest mes de juny, ja que ho encapçala Andalucia amb 72.421 aturats en agricultura i pesa, Castella – La Manxa amb 16.543 aturats i Castella i Lleó amb 8.924 aturats. De totes formes el país català té falta de treball en alguns camps de cultiu, on alguns agricultors no poden encarregar-se plenament amb total dedicació de totes les collites degut a la falta de treballadors.

D’altra banda, també se li ha d’afegir el handicap d’estar en l’estiu. Aquesta època de l’any, és bona per algunes collites pròpies de la temporada, sobretot les de secà com el préssec o les maduixes. Però en el cas dels agricultors, pescadors i treballadors, les condicions no són gens fàcils, ja que a part d’estar exposats a unes altes temperatures, són moltes hores les que han d’estar sota els raigs del sol, i lògicament és un aspecte que no facilita el treball de conreu per a tant poques persones.

En alguns casos el propi sector tampoc ajuda

Ara bé, hi ha altres aspectes que tampoc ajuden a la propagació i augment d’ocupació en el sector. Això es deu al fet que, per part de les empreses ofertants que contracten, cada cop s’estan oferint menys contractes indefinits en substitució dels temporals, això comporta que els treballadors a part de no tenir unes mesures i assegurances més òptimes, estan inquiets degut a la inestabilitat laboral que aquest tipus de contractes comporta, amb la qual cosa, intenten buscar com a primera opció altres treballs que com a mínim els hi donin més garanties.

El que està clar és que s’han de posar solucions per tenir unes assegurances mínimes que en un futur el sector estarà ben cobert i tenir els treballadors necessaria. És cert que cada cop més, la joventut a nivell general no es decanta per escollir aquest tipus de sector laboral, i que últimament el preu per les collites no és el més alt que es podria oferir, però qui hauria d’intervenir i mirar de buscar solucions, és el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, en el cas de Catalunya, on el sector dóna molta inversió i beneficis al país català.