La Brolla es un projecte novell fundat per parell de joves de Santpedor que elaboren formatges i làctics a Castellnou de Bages.
El nom de La Brolla suggereix un significat de naixement, aplicat a la terra: aigua, sembrats, arbustos…. Com quan, després d’un incendi, brota de seguida la brolla de mates, arbustos i bardisses, el seu projecte ha nascut amb l’empenta de l’any 2020 durant la pandèmia i tot els seus matisos.
La seva idea de negoci ha nascut de la passió pel territori, agrupant un ramat de cabres i ovelles de raça autòctona que pasturen amb orgull.
Amb elles dia rere dia fan bosc i custodien l’entorn. Amb el temps pretenen preservar la brolla i tota la seva fauna. Estan compromesos amb els sembrats per a què brollin cada any envoltats de tanta vida com sigui possible.
Formatges i làctics de proximitat
A La Brolla han començat a elaborar una selecció d’especialitats amb la llet del ramat. Així, a la seva granja de Castellnou de Bages fan l’Arboç, un formatge de cabra i el Ginebró, un formatge semi-curat, però també produeixen un mató ben bo i un saborosíssim formatge d’untar amb herbes. A més, elaboren un iogurt de cabra i un iogurt d’ovella que fan les delícies dels amants dels làctics.
Els dos joves emprenedors reparteixen els seus productes per les proximitats. Els venen a Santpedor, a Món Natural, Ca la Rosina i al Condis. A Navarcles, a Som VadeVerd; i al Sindicat de Balsareny. Si la compra es fa a través de la seva pàgina web, les comandes es poden recollir a la mateixa Granja de La Brolla, a Santpedor, a l’establiment Quark; i a Manresa, a Vinalium i a Biopompas.
Amb el temps esperen que brollin moltes més idees, creixent en moltes direccions lligades al territori Bagenc.