La temporada de la carxofa del Prat va de novembre a abril, i ara estem en plena època de carxofades populars a Sant Boi de Llobregat i El Prat de Llobregat i d’oferta de plats cuinats amb carxofa als restaurants.
És una varietat que amb gairebé 100 anys d’història, que regna als cultius del Delta central i ens brinda un sabor de gran qualitat. Característiques que la converteixen en una candidata perfecta en l’obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Els inicis de la carxofa a Europa daten de l’Edat Mitjana, quan els àrabs en van estendre el cultiu. Al delta del Llobregat, el cultiu de carxofa apareix documentat per primera vegada al segle XVI.
El clima suau, amb l’acció del vent que baixa pel riu Llobregat, combinat amb les brises marines fan que la carxofa Prat, cultivada al Parc Agrari del Baix Llobregat, presenti unes característiques immillorables: fresca, intensa, gustosa, suau i poc aspre al paladar.
Un aliment de primera
Protagonista dels cultius del delta central del Llobregat, el cultiu de la carxofa Prat es beneficia d’un terreny d’origen al·luvial, lleugerament salí, profund i fèrtil. A les propietats característiques de la carxofa se li suma l’alt valor nutricional d’aquest preuat vegetal. Destaca per ser rica en hidrats de carboni, en forma d’inulina i fibra, i també és una de les verdures amb major contingut de magnesi, fòsfor i calci. A més, la carxofa Prat també destaca per la seva riquesa en fenols i polifenols.
Com preparar-les?
Les carxofes es poden cuinar de tantes maneres com tècniques de cocció existeixen. Permeten preparar plats senzills i sofisticats, lliguen amb peixos i carns i poden aromatitzar arrossos. A més, els cuiners defensen que totes les seves parts es poden aprofitar, inclús les fulles exteriors, que s’acostumen a llençar per la seva duresa, s’han de desar perquè se’n poden fer cremes.
Recepta de carxofa Prat amb xampinyons i bacó
Ingredients:
– Carxofes Prat
– Xampinyons laminats
– Encenalls de pernil
– Encenalls de bacó
– Formatge a fondre
– Sal
– Pebre
– Oli
Preparació:
1. Talla les carxofes Prat per la meitat i desfulla-les fins al cor. Tot seguit saltegeu-la fins que siguin tendres.
2. Salteja les làmines de xampinyó en una paella a part,
3. Seguidament, afegeix als xampinyons els encenalls de pernil i bacó,
4. Després de salpebrar les carxofes, procedeix a l’emplenat amb la mescla, i, desprès de cobrir la carxofa amb el formatge, al gratinat.
5. Deixa-ho gratinar uns 5 minuts a 180º.