Els espaguetis a la Puttanesca potser no són tan populars aquí com en altres llocs, però és un plat que val la pena provar perquè a més que és molt fàcil de fer i està boníssim, i ens ajudarà a anar variant en la cuina.
L’origen del nom de la salsa es basa en una llegenda italiana que explica que les prostitutes menjaven aquest plat durant l’Edat Mitjana en ser una aportació calòrica important, senzilla i ràpida d’elaborar. Segons aquesta creença popular, alguns clients de les noies, que eren pescadors, pagaven els serveis amb la mercaderia amb què negociaven com olives i anxoves, i elles aprofitaven aquests ingredients per a fer-ne una salsa nutritiva.
De fet, l’ingredient base de la salsa puttanesca són les anxoves en oli, que en potencia el sabor. La salsa s’elabora amb olives negres, tàperes, tomàquet, all, herbes aromàtiques com orenga o julivert i bitxo caiena si volem donar-li un toc picant.
Habitualment, aquesta saborosa salsa italiana es fa servir per acompanyar plats de pasta llarga, com spaghettis, fettuccine o tagliatelle, per exemple.
Recepta d’espaguetis a la puttanesca
Ingredients (4 persones)
– 100/120 g d’espaguetis per persona
– 2 grans d’all grans
– 3 bitxos
– 1 llauna d’anxoves
– 10 tàperes
– 12 olives negres
– 1 branca d’alfàbrega fresca
– 500 g de tomàquet triturat
– sal
– oliï d’oliva verge extra.
Elaboració:
1. Posarem a bullir aigua i sal dins d’una olla per coure els espaguetis fins que estiguin “al dente”.
2. Mentre arriben al seu punt de cocció, podem anar tallant en trossets les anxoves, les olives i els alls.
3. En una paella amb un xorritó d’oli, fregirem els alls juntament amb els bitxos fins que estiguin daurats.
4. Afegirem en la paella les anxoves i cuinarem durant un minut i mig, per a després posar-hi la resta d’ingredients: les tàperes i les olives. Ho remenarem tot i cuinarem durant uns 15 minuts.
5. Barrejarem la salsa resultant amb els espaguetis i servirem.