ous fipronil retirada

La setmana pasada es va detectar a Catalunya l’entrada d’ous, els quals s’havia detectat que tenien un alt contingut de fipronil, substància prohibida a la Unió Europea, en els casos que el contingut sigui excessivament alt, com ha passat en aquest.

Substància prohibida en productes alimenticis

El fipronil és una insecticida que s’utilitza en l’àmbit de veterinària i en els animals, però teòricament mai en productes que siguin de consum final. El cas dels ous lògicament està no només està prohibit, sinó que les substàncies que s’han trobat són molt elevades i alhora perilloses per a l’ésser humà, tot i que no en gran perill.

D’aquesta manera, es van detectar a temps l’existència d’aquests ous, que segons s’afirma des de sanitat i agricultura, no s’han arribat a comercialitzar ni a distribuir-se en cap punt de venda. El problema es va detectar a través del RASFF que es va comunicar a l’AECOSAN la distribució, el passat dia 21 de juliol des dels Països Baixos, d’una partida de 50 kg. d’ou en pols, destinada a un establiment de Catalunya. Aquesta informació es va traslladar immediatament a través del SCIRI a les autoritats competents de Catalunya. Els serveis de control oficial van procedir a la localització de la totalitat de la partida i van verificar que no s’havia utilitzat i per tant no havia entrat a la cadena alimentària.

A dia d’avui sembla que tots els ous estan detectats i sense cap comercialització vigent, així que estan aïllats a l’espera d’erradicar-los. Tot i que la substància pot afectar a les persones, es creu que com a molt pot ser lleument perjudicial, amb la qual cosa podria provocar mal de caps o vòmits entre altres sintomes semblants als d’un virus convencional més comú.

Ràpida detecció

La detecció ràpida i eficaç dels ous s’ha produit gràcies al sistema d’identificació dels ous que s’utilitza a Catalunya, encapçalat per la Generalitat, cosa que demostra el seu eficient efecte. Així doncs, l sistema de control existent permet la immediata localització i retirada dels productes implicats.

Per tant, havent passat pràcticament una setmana, el Departament d’Agricultura ha decretat com a finalitzada l’existència d’aquest ous infectats, amb la qual cosa podem estar tranquils a l’hora de consumir.