El valor del sucre, provinent de la remolatxa, està tenint una pujada constant. Conseqüència de la falta del producte pel tancament de fàbriques a Europa. Fet que podria aprofitar Espanya per exportar el sucre i facturar en llocs d’aquests.

La remuntada del preu

L’any passat el sucre portava una caiguda continua en el seu preu, arribant al seu valor més baix mai vist. Una de les empreses més grans d’aquest sector, la “Azucarera”, ja avisava que s’havia de fer un canvi en el model de negoci, on es devia controlar la volatilitat del producte enfront a un mercat de lliure comerç. Aquests primers mesos de 2019, el sucre ha fet una forta crescuda en el seu valor, que ha arribat a més del 30% en comparació amb finals de l’any passat.

Per a la campanya 19/20, que comença aquest març, s’estima que a el preu del sucre començarà a 39€ per tona com a mínim, amb un complement d’almenys 3€/t. Per què un mínim de 3 € / t? Perquè el preu actual per als compradors que no tenen contractes a llarg termini (preu al comptat), se situa ja al febrer en els 440 € / t després d’enregistrar pujades d’importància durant les últimes setmanes i serà aquesta tendència la que marqui el període de contractació de sucre per a la campanya 19/20 que s’inicia al març.

Una oportunitat en el mercat

Aquesta pujada de preu també s’ha produït a raó que la producció ha deixat de ser excedentària a convertir-se en un producte deficitari, ja que es produirà per sota del consum de la demanda. Davant el tancament de fàbriques productores a França, Alemanya i Polònia, qui tenen el 50% de la producció, a l’estat espanyol se l’hi presenta l’oportunitat d’exportar sucre a altres països i facturar més, a costa del buit deixat pels altres productors. Aquesta manca de sucre donarà continuació a l’increment del producte durant aquest any.