festa-clotxa

La clotxa és el plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de la comarca i alhora posa en relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia.

La clotxa la preparaven els pagesos al camp, amb la voluntat de barrejar els ingredients que més a mà tenien. El pa de pagès, la ceba, el tomàquet i l’all s’acompanyen, tradicionalment, d’arengada o sardina de casco i es rega amb un bon raig d’oli d’oliva. A mig pa de pagès se li treu part de la molla, s’omple amb els ingredients prèviament passats per la brasa, es rega amb oli i es tapa de nou amb la molla que s’havia tret al principi.

Els darrers anys, la reivindicació de la clotxa ha propiciat la seva presència tant a les cases particulars com també a diferents manifestacions de la nostra cultura popular i a molts dels restaurants de la Ribera d’Ebre, que, amb imaginació i professionalitat, han incorporat nous formats que enriqueixen encara més el nostre plat tradicional.

La Festa de la Clotxa donà inici a la presència de la clotxa a bona part dels restaurants de la comarca que, fins al 6 de maig, en forma de jornades gastronòmiques i alguns d’ells durant tot l’any, incorporen en les seves cartes i menús aquesta recepta tradicional i diverses variants de la mateixa. El diumenge 17 de març trobareu la Formatgeria Laura amb la parada dels formatges al poble de Darmos (Ribera d’Ebre).

En aquest enllaç podeu consultar tota la informació.