Mataró té el seu propi plat, pèsols amb sèpia i patates, una especialitat que posa en valor el producte local de la comarca impulsada pel Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i El Maresme ara ja fa 25 anys. Fins al proper 1 de maig, l’entitat mataronina està celebrant les XXV Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró.
12 restaurants participen de l’edició ofertint a la seva carta aquesta especialitat. 10 del centre i 2 dels afores de la ciutat: Caminetto, El Mundial, Europa, l’Harmonia, Iluro, Punt 6, Nou Daxana, Nuus, Som terra i Tapas & Más del Centre i Can Bruguera i Auto d’Ara als afores de Mataró.
25 anys de cuina mataronina
L’any 1997, la Regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Mataró va demanar al Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme de definir un plat tradicional, típic de Mataró que posicionés a la ciutat i que fos abanderat de la cuina mataronina.
La Junta directiva de l’entitat va aprovar aquest plat de proximitat, producte de la terra i de temporada de primavera com a representatiu de la ciutat. El 1998 es va iniciar aquesta aventura gastronòmica, que amb els anys quedaria emmarcada dins de les Jornades del Pèsol del Maresme junt amb el Pèsol de Llavaneres i la Pesolada de Caldes d’Estrac.
Es va donar protagonisme al pèsol del Maresme, de la floreta o del garrofal i, al mateix temps, als pagesos de la comarca per tal de promocionar aquest producte de la nostra terra.
També les patates de Mataró, les antigament Mataró potatoes com eren conegudes internacionalment i que s’afegien a aquest plat tradicional de la cuina catalana, i la sèpia del nostre mar Mediterrani. Un combinat perfecte i exquisit de productes de proximitat, de la terra i del mar.