La Cooperativa Agrícola de Prades, fundada l’any 1946, que comercialitza la Patata de Prades, va néixer amb el propòsit de donar sortida a la producció agrícola de la zona amb una voluntat de servei i de defensa dels drets dels productors. Actualment, l’entitat tarragonina aplega quatre seccions de producció: patata, avellana, llúpol i castanya.
Un dels seus productes estrella és la patata de la varietat Kennebec, amb IGP Patates de Prades, d’excel·lent qualitat i famosa en la gastronomia catalana per la seva textura consistent, gust dolç i persistent i lleugera olor de castanya. De carn color blanquinós, aquesta varietat es conrea tradicionalment a la localitat, des del segle XIX. Avui dia, la producció anual oscil·la entre els 350.000 i els 400.000 Kg. És una producció reduïda, però molt apreciada pel seu nivell qualitatiu.
Unes condicions de conreu afavoridores
El conreu d’aquesta patata es produeix a la serralada de Prades a uns 1000 metres d’alçada. Aquesta ubicació comporta un terreny de conreu i una climatologia que afavoreixen una qualitat i unes propietats singulars que la distingeixen. La varietat que utilitzen els pagesos és la Kennebec perquè és la que millor s’adapta als terrenys muntanyosos, dóna com a resultat una patata blanca, de pell dura i llisa, amb textura consistent, farinosa, sense malformacions.
La patata de Prades és un producte de temporada que es conrea durant el més de març i la collita es produeix a mitjans del mes de setembre. La recol·lecció és manual i es fa després que mori de manera natural la planta a principis del mes de setembre. El cicle de vida de la planta és més llarg de l’habitual en aquest producte i només permet una sola collita a l’any. Als mercats, la podem trobar des del mes de setembre a desembre.