El millor xuixo del món es fabrica a Barcelona. Concretament a la Pastisseria Triomf (Rambla del Poblenou, 41) al Poblenou, que va guanyar el premi de la quarta edició del premi al Millor Xuixo del Món, un premi que ha disparat les vendes del local fins al punt de multiplicar per quatre mil la seva producció de xuixos.
De vendre 20 unitats diàries (o unes quaranta el cap de setmana), a esgotar les existències cada matí produint-ne més de 800 per dia. La pastissera al capdavant del local, explica que s’aixeca a les 6 del matí per atendre la demanda d’un forn de barri que ara s’ha convertit en un centre de pelegrinatge.
El públic sembla que valora els elements que va valorar el jurat que li va donar el premi com són l’aspecte visual exterior, el gust equilibrat entre el fregit i la crema, la cocció interior i exterior de la massa, la qualitat del fregit… Per fer un bon xuixo, has de dominar moltes tècniques: la de la crema, la de la pasta de full i també la de la fregida.
Bellart reconeix haver fet alguna variació a la seva recepta per a aquesta edició del premi, afinant la massa i augmentant el volum de crema. Per això, Bellart destaca el valor de la “mà del pastisser”, ja que és qui forma un per un, a mà, cada xuixo. A la pastisseria també destaquen la importància que el xuixo sigui del dia, fresc, perquè el sabor i el cruixent no perdin intensitat.
Bellart fa 18 anys que està davant de Triomf i és la tercera generació d’aquesta pastisseria, que va néixer el 1952 amb el seu avi Antoni Bellart. que havent estat carnisser abans, va posar en marxa una pastisseria amb zones de degustació que fa 72 anys que funciona i que ara sembla tenir assegurat almenys el seu present per una bona estona més.