The World’s 50 Best Restaurants 2024 han guardonat Disfrutar, el restaurant de Barcelona d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, com a millor restaurant del món.
El restaurant, hereu d’El Bulli i exemple de com un projecte pot obrir camins a l’hostaleria amb plats icònics com el pa xinès amb caviar o propostes com la taula transformable de postres o els vins sense alcohol, ha encumbrat el premi a Millor Restaurant del Món 2024 a la gala que els 50 Best han celebrat a Las Vegas, Estats Units.
De l’establiment situat al carrer Villarroel, que també s’emporta el premi a Millor Restaurant d’Europa, els 50 Best diuen que ofereix «Plats imaginatius executats amb una habilitat tècnica excepcional i servits de la manera més divertida possible» i afirma que, “independentment del menú escollit, una cosa és segura: viurà l’experiència gastronòmica de la seva vida”.
Ubicat a l’Eixample, just davant del Mercat del Ninot, Disfrutar també destaca pel seu disseny. El respecte per la història i l’herència del Mediterrani en són la inspiració i la ceràmica el fil conductor que marca l’espai interior. La zona d’accés està inspirada en Barcelona, en els forjats del Mercat del Ninot i en els colors de la ceràmica mironiana. El passadís central, fet de ceràmica amb els colors i textures de l’argila, travessa la cuina que queda totalment a la vista del client i dona pas al menjador principal, que està inspirat en els petits pobles de pescadors i destaca per ser un espai lluminós i blanc, que transporta fora de la ciutat i enllaça amb la terrassa; un espai que pica l’ull al restaurant Compartir.
Al llistat també trobem un altre restaurant barceloní, Enigma d’Albert Adrià, a la posició 59. Des de 50 Best remarquen que “fins i tot aquells plats que semblen senzills es transformen en alguna cosa nova i meravellosa a Enigma”. Altres restaurants de la península presents inclouen Etxebarri, l’asador de Bittor Arginzoniz a Atxondo, Biscaia, i DiverXO, a Madrid, que ocupa la quarta posició malgrat que Dabiz Muñoz deixarà l’hotel NH Eurobuilding per ubicar-se a La Finca, a Pozuelo de Alarcón.
En 22 anys, només hi ha hagut 10 líders mundials que hagin ocupat la primera posició, dos dels quals són catalans: elBulli, El restaurant de Can Roca, The French Laundry, The Fat Duck, Noma, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Mirazur, Geranium i Central.