Nutricionalment, és bo prendre de dos a tres lactis al dia, i en el cas dels infants en etapes de creixement, adolescents, dones en períodes de lactància o dones menopàusiques, el consum podria augmentar fins als quatre o cinc al dia.
Esmorzar amb iogurt i fruits secs
Al nostre organisme els làctics li van molt bé perquè l’aporta una bona ració de proteïna animal, però especialment li proporciona calci. La diferència del calci que aporta la llet, els formatges o el iogurt respecte de d’altres productes com poden ser els préssecs o les taronges rau en l’absorció del calci, perquè aquesta és molt millor en els aliments làctics que l’absorció del calci de la llavor de sèsam o d’altres productes com les fruites.
És altament recomanable un esmorzar de iogurt amb fruits secs, per exemple, ja que el iogurt que ens aportarà tots els nutrients bons per al nostre organisme i, els fruits secs, l’energia necessària per afrontar el dia.
Si es pateix problemes de colesterol haurem de consumir lactis descremats i formatges que continguin menys del 20 – 15% de matèria grassa.
El formatge, irresistible al paladar
Hi ha un bon grapat de persones apassionats dels formatges. Siguin de de cabra, d’ovella, brie, emmental, camembert, parmesà, rocafort o cheddar, per citar-ne alguns dels més coneguts, resulten unes varietats exquisides a les quals és difícil resistir-se.
Però, quin consum se’n pot fer? Amb una bona salut, es pot consumir el que es vulgui. En cas contrari, caldrà reduir el greix, regulant les quantitats i especialment optar pels formatges menys greixosos com el formatge fresc tipus mató, burgos, feta o mozzarella.
Amb pa i tomàquet o amb raïm
A més, saborós gust del formatge el fa un producte extraordinari per combinar amb un bon pa torrat amb tomàquet així com acompanyar-lo d’una copa de vi. El formatge amb raïm és una bona combinació nutricional per al nostre cos que uneix la proteïna del formatge i la fibra del raïm.
Quina llet escollir?
La base dels làctics parteix de l’aliment original que és la llet. Darrerament, davant de les intoleràncies alimentàries, les al·lèrgies o els tipus de dieta per elecció personal és tendència optar per llets que provenen d’origen vegetal.
No obstant, no cal oblidar que excepte la llet d’ametlla, que sí que es considera llet, tots els altres productes presentats com a llets que trobem a les botigues i als supermercats que no provenen de la vaca, la cabra o l’ovella no poden ser descrites com a llet, sinó com a begudes vegetals. Cal tindre en compte també que llet d’ametlla conté una bona dosi de sucres.
D’altra banda, el batut de soja és la beguda vegetal que té una proteïna més semblant a la llet.