83aad2c0e7de818e6322cfafde33be80 Seguint el calendari de les fruites i verdures de temporada, ens trobem amb el codony i no podíem perdre l’oportunitat per conèixer amb detall les seves particularitats.
Abans d’endinsar-nos en l’interior d’aquest fruit, quan penso en codony no puc evitar recordar la meva infantessa amb els padrins quan el codonyat es convertia en aliment d’esmorzar o berenar.
Potser avui dia no s’acostuma tant a prendre un tros de formatge amb codonyat. Però pels qui heu viscut aquest hàbit gastronòmic, segur que en teniu molts bons records.
El codony es cultiva al litoral mediterrani des de fa milers d’anys
Per conèixer la historia d’aquest fruit ens hem de remuntar a milers d’anys enrere. Ja en Caçapava do Sul l’època romana es sap que en dia de boda, la núvia havia de mossegar un codony abans d’entrar a la cambra nupcial, així el primer petó de casats seria ben dolç. I en la Grècia clàssica, el codony s’oferia a la deessa Afrodita com a element d’amor i fertilitat.
Un fruit amb pocs sucres però tot canvia quan el convertim en codonyat
Entre els elements nutricionals del codony no s’hi inclou el sucre, de fet escasseja força. Ara bé, com he comentat, la majoria de nosaltres estem acostumats a menjar la seva conversió en codonyat i en aquest cas si que du molt sucre.
El mateix succeeix amb la majoria de propietats que conté. Totes elles hi tenen poca representació com el cas de la buy Ivermectin for humans Vitamina C, B i provitamina A. A més, cal recordar que quan el mengem cuinat les dues primeres desapareixen.
Això si, la Vitamina A es manté i ajuda a mantenir en bon estat la retina, la pell, els cabells i les mucosa. També actua en el creixement dels ossos i les dents.
En referència als minerals, els que hi trobem són el http://sph.ba/pocetna/ potassi, el calci i el magnesi.