A Catalunya, tenim la sort de gaudir d’un clima mediterrani com el nostre, ideal per al cultiu de fruites i verdures excel·lents. Unes condicions ideals que han permès l’elaboració de plats de cuina tradicional fets amb vegetals ben arrelats a la terra com la carxofa del Prat, les mongetes del Ganxet, els calçots de Valls o el tomàquet de Montserrat.
Sembla que l’univers vegetal, exceptuant el cas dels bolets, que mantenen el seu estatus d’estrelles culinàries, no entra dins dels productes gourmet més valorats.
Tendència a l’alça
Afortunadament, està creixent una nova corrent gastronòmica verda encapçalada per restauradors innovadors, productors i cooperatives que aposten per recuperar les varietats locals, botigues eco i la creixent consciència ecològica dels consumidors.
Ja no solament les persones amb una dieta vegetariana aprecien els diferents sabors i la gran diversitat de menjars que es poden preparar amb les verdures, des d’amanides, entrants, sopes, guisats, entrepans, salses i també plats únics exquisits. Un cada cop més gran exèrcit de cuinetes i amants del bon menjar descobrim i gaudim del seu paladar.
Aprofitem els productes de temporada
Tornem als mercats municipals i itinerants, a les botigues de barri, les verduleries de poble per retrobar-nos amb l’exquisidesa dels nostres productes de qualitat.
És de calaix que una bona cuina comença per un bon producte! Mirem de saber la temporalitat dels productes per a poder-los gaudir en el seu millor moment i al millor preu. Preguntant als botiguers l’origen i les zones específiques sabrem la seva procedència i coneixerem la qualitat de les verdures.
Per gaudir de receptes vegetals
Darrerament, el xef Albert Adrià ha publicat un receptari de cuina fàcil elaborada amb vegetals que inclou plats del nostre receptari més proper i també de les gastronomies de tot el món. El llibre Vegetales a todo color pretén donar a conèixer delícies vegetarianes de la mà d’un dels restauradors més creatius.