El gaspatxo és una de les sopes fredes preferides de l’estiu i posseeix tantes variants com llars en els quals es cuina. La suma de totes les verdures i hortalisses que conté proporcionen una infinitat de vitamines, minerals i antioxidants.
Es creu que a l’origen està en el “salmorium” que preparaven els romans, però tampoc se sap amb certesa.
Un dels aspectes més importants per a obtenir un bon gaspatxo és que els ingredients siguin de primera. És un plat que ha deixat de fer-se amb les sobres, per a passar a prendre un gran protagonisme. Per aquest motiu, tria uns tomàquets que estiguin madurs, ja que aportaran més sabor però ferms, un oli d’oliva verge que no sigui amarg i un vinagre de qualitat, com pot ser un Pedro Ximenes o un xerès.
Els ingredients per a un gaspatxo tradicional són:
– 1 kg de tomàquets madurs o tipus “pera”
– ½ cogombre
– ½ ceba o una ceba tendra
– 1 gra d’all
– ½ pebrot verd
– 2 cullerades soperes de vinagre blanc
– 5 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
– 1 culleradeta de sal
– ½ grapat de molla de pa. Si ens passem amb el pa, la textura ens quedarà més grumosa.
Preparació:
– Pela i talla en rodanxes el cogombre i el deixa’l durant mitja hora amb sal amb la finalitat que no repeteixi. Mentrestant, escalda, opcionalment, els tomàquets en aigua bullent tan sols uns 15 segons. Encara que podràs pelar-los, si deixes la pell en conservàs moltes més vitamines.
– Afegeix al got batedor el tomàquet tallat en trossos, el gra d’all tallat per la meitat, i sense el germen central, la molla de pa, el pebrot, el vinagre i l’oli. Barreja amb cura amb ajuda d’una cullera. Tira la sal i torna a remoure. La mescla, la poses en la nevera per unes 8 hores.
– Un cop transcorregut aquest temps, si no vols tampoc que es repeteixi molt, és el moment en què pots treure el pebrot verd i l’all, també opcional, per a triturar més tard amb l’ajuda d’una batedora.
– Finalment, cola la mescla, afegeix aigua si és necessari, i deixar de nou refredar abans de servir-ho.
– Pots decorar-ho, espolvorejant per damunt trossets de pebrot verd, vermell i ceba o bé, tallant una rodanxa de cogombre i inserint-la en la vora del got.
Alguns consells a tenir en compte:
– Si no vols que et quedin llavors del tomàquet, bateix-lo per separat i passa-ho a més a més pel colador xinès, abans d’afegir-lo a la resta d’ingredients.
– Si no t’agrada gaire el gust de la ceba, pots optar o per no posar-la, o bé substituir-la per ceba tendra, que farà la mescla molt més suau.
– I finalment, pel que fa al pa, encara que pot utilitzar-se del dia anterior, sempre és millor que sigui un pa recent per a no apreciar-lo després en forma de sorra i que la textura resulti menys fina.