Segons la secretària científica de la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA), Andrea Calderón, “el cafè és ric en compostos als quals l’evidència científica atribueix beneficis en processos antiinflamatoris, en prevenció de malalties cardiovasculars i fins i tot enfront de determinats processos cancerígens”.

A més, per als amants del cafè cal evidenciar que els seus estudis l’han relacionat amb un menor risc de sofrir Alzheimer, de desenvolupar la malaltia de Parkinson i de tenir diabetis. No obstant això, demanant un tallat, un caputxino o un cafè amb llet cada dia, en la barra del bar, un no obté tots els beneficis de la infusió, per molt sana que sigui.

Per a esprémer al màxim les propietats saludables del cafè i fer que el cafè et sent millor, cal evitar preparats dignes d’Instagram i centrar-se a millorar les propietats de la infusió.

 

Cafè amb canyella

Cafè amb canyella

 

SEGONS LA SEVA QUALITAT:

“Existeixen diferents qualitats de cafè, però a grans trets podem destacar dos: el comercial i el d’especialitat”, explica el membre de l’Institut Espanyol de Cafè (IECAFÉ).

El comercial és el més utilitzat per les grans empreses i les marques que manegen un alt volum.

El d’especialitat juga en una altra lliga. Està puntuat de 80 a 100 punts i la seva manipulació és manual, normalment, en tota la cadena, des de l’agricultor al receptor del producte final.

Algunes de les recomanacions catalanes serien: Cafès CREO, DELSAMS i GENER.

 

SEGONS LA SEVA TEMPERATURA:  

La qualitat del producte no és el més important, almenys pel que fa a la salut. Per molt bo que sigui el cafè, no només podem espatllar-lo si no l’acaronem prou sinó que podem arribar a convertir-lo en un perill si no tenim en compte una cosa tan elemental com la temperatura. Ingerir begudes molt calentes probablement causa càncer, i per tant, la temperatura límit per a prendre cafè de forma segura és en 65 °C.

Un anàlisi publicada pel Fòrum del Cafè explica que un cafè s’infusiona a 85 °C, però “la temperatura en arribar al primer minut d’extracció se situa a 69 °C. Transcorreguts 2 minuts des de l’extracció, la temperatura descendeix a 65 °C i, un minut més tard, a 61 °C”. Així que cal espera almenys tres minuts des que l’aigua calenta entra en escena per a gaudir d’ell.

 

SEGONS EL SEU ACOMPANYANT:  

És preferible triar un cafè sol, un acompanyat de llet, o un amb una beguda vegetal sense sucre, procurant evitar aquests tan elaborats amb nata, cremes, cacau ensucrat… poden convertir un cafè, que a penes aporta calories, en un producte que té entre 200 i 400. Si el que vols és endolcir el cafè, prova amb canyella o vainilla.