COLLITES DE POMA I PERA A CATALUNYA 2019

Les previsions de collita de poma i pera  2019  a Catalunya s’apunten superiors a l’any anterior. Són d’un 11% i en un 4%, respectivament.

Aquestes dades han estat presentades a Lleida, pel director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, juntament amb el director general i del president del Comitè de fruita de llavor de l’Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon i Joan Serentill, respectivament.

 

Ferran de Noguera ha explicat que la previsió de collita de poma a Catalunya és de 299.690 tones, un 11% superior a 2018 (cal recordar que el 2018 va ser un any de pocs volums, el segon més baix dels últims 5 anys).

La regió productora de Girona enguany podria collir el 29% dels quilos de Catalunya, mentre que Lleida en concentraria el 71%. La superfície productiva disminueix un -4,8% a Lleida i un -3,5% a Girona (Barcelona i Tarragona també baixen superfície, un -6% i un -7%, respectivament).

No obstant això, s’ha de dir que tant en poma com en pera fins ara no hi ha hagut afectacions importants per pedregades, i l’afectació per gelades ha estat segons les zones.

 

Per altra banda, la previsió de collita de pera a Catalunya el 2019 s’estima un 4% superior a 2018. La superfície productiva disminueix respecte l’any passat 2018 (-2,8% a Lleida i 35% a Girona), si bé s’ha plantat 259 hectàrees noves a Lleida (0 ha a Girona). L’onada de calor d’un mes enrere ha causat escaldat dels fruits, i els calibres s’esperen normals.

collita de pomes

collita de pomes

 

A Afrucat s’ha coincidit a remarcar la recuperació del potencial productiu de Catalunya en pera i poma, i més davant la possibilitat de menor producció a nivell europeu.

També s’ha destacat la previsió d’avançament de la collita de 3-5 dies respecte 2018, la floració normal, i una molt bona qualitat en general.