citrics

Les dades parlen per sí soles: els agricultors són els que menys guanyen amb la venda dels seus productes. Així ho ha senyalat l’informe elaborat per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-SAJA) a partir dels resultats que van ser publicats en l’Observatori de Preus dels Aliments del Ministeri d’Agricultura, que diu que, de mitjana, els preus de la taronja van baixar un 20 i un 23% en comparació a l’any passat.

Aquest exercici es tracta d’un dels més desastrosos de la citricultura. Els productos han passat de rebre de 0,23 a 0,18 euros per quilo (€ / kg) de taronja i de 0,31 a 0,24 € / kg de clementina, situant els preus per sota dels costos de producció. Però no acaba aquí: aquesta baixada no es veu reflectida quan arriba la venda al públic.

La tendència baixista canvia quan els cítrics arriben al públic

Els resultats senyalen que la evolució dels preus quan arriben als consumidors es tradueix, de mitja, en un increment del 1.000% en el cas de la taronja, i del 991% al de la clementina.  entre els preus mitjans que percep el productor i el que paga després el consumidor en la botiga.

Urgència de canvi

Aquesta situació ha sigut denunciada per part de la AVA-ASAJA, que remarca la urgència de solucionar aquest problema, que no ha fet més que agreujar-se en l’última dècada. En comparació a 2009, els preus que reben els productors de la taronja han baixat un 8% i un 17% en el cas de les clementines. En aquest mateix període de temps, els consumidors han vist com els preus han pujat fins a un 22% en taronges i un 25% en clementines. Per això, la organització ha exigit ​​a les administracions que posin en marxa una comissió d’investigació per aclarir la disparitat de marges comercials.